Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Spänd väntan på besked om ny handelsmarginal för apotek

Publicerad: 1 april 2009, 08:10

I dag, onsdagen den 1 april, berättar TLV för regeringen hur myndigheten tänkt att apoteken ska få tjäna pengar efter omregleringen av marknaden.


I eftermiddag ska Tandvårds- och läke­medels­förmåns­verket, TLV, muntligt presentera sitt förslag till handelsmarginal för den nya apoteks­marknaden på social­departementet. Först under torsdagen väntas förslaget bli offentligt.

Flera internationella apotekskedjor har valt att avvakta beskedet innan de fattar beslut om att gå in på den svenska marknaden eller inte.

Efter att Gunilla Hulth-Backlund blixtinkallats som ny general­direktör för TLV i ­februari, beviljade socialdepartementet hennes myndighet mer tid till arbetet. Hon gjorde då en "nystart".

– Jag tror att alla har vunnit på att vi backade bandet. Det har gett oss mer tid till en grundlig analys av sakfrågorna och en dialog med alla aktörer, säger Gunilla Hulth-Backlund.

Handelsmarginalen har stor betydelse för priset på de statliga apotek som inom kort ska säljas av Apoteket Omstrukturering AB. En hög förväntad lönsamhet innebär ett högre pris – och tvärtom.

I premiärnumret av Dagens Apotek, som kom ut förra veckan, berättade Joachim Werr, projektledare på TLV, om hur myndig­heten vill hitta pengar i systemet för att skapa en handels­marginal som dels gör det tillräcklig lönsamt för nya aktörer att etablera sig och dels ger fler apotek än i dag, men samtidigt inte ger företagen övervinster, se faktaruta här nedan.

Det är dock inte säkert att TLV landar rätt i frågan om handelsmarginalen från dag ett.

– Marginalen kommer naturligtvis från tid till tid att behöva justeras. Vi har regeringens uppdrag att övervaka lönsamheten på marknaden, säger Joachim Werr.

Så vill TLV finansiera marginalen

1. Gå igenom prissättningen för alla originalläkemedel på marknaden där det finns generisk konkurrens.

2. Eliminera brister i systemet för byte till generika.

3. Öka hastigheten i TLV:s systematiska genomgångar av läkemedel inom olika terapiområden.

4. På lång sikt skapa större prispress på originalläkemedel i samarbete med andra aktörer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev