Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Spansk studie ändrar inget i Sverige

Publicerad: 14 maj 2020, 13:35

Folkhälsomyndigheten drar inga stora växlar på den nya studien från Spanien som indikerar att ”enbart” fem procent av befolkningen har fått antikroppar mot virussjukdomen covid-19.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndighetenSocialstyrelsen

– För oss ändrar det inget i sak, säger Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på Folkhälsomyndigheten, på den dagliga pressträffen.

– Men det är intressant att få data i Sverige för att kunna göra den bedömningen. I Spanien såg man att det var fem procent nationellt men stora skillnader regionalt.

– Men vi har inte heller någon uttalad strategi kring det här att vi tycker att ett visst antal personer ska ha haft smittan, säger Sara Byfors.

Totalt 3 529 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det är en ökning med 69 personer det senaste dygnet.

De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 28 582 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

– Det är samma trend som tidigare. Det har planat ut på en ny nivå, säger Sara Byfors.

Även antalet iva-vårdade fortsätter att gå ned, både i Stockholm och i övriga regioner. 1 783 personer får eller har fått intensivvård.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att det finns 1 003 disponibla platser med respirator i Sverige:

– Sammanfattningsvis är det fortsatt hårt belastat i sjukvården men stabilt läge.

Påverkan på samhällsviktig verksamhet har minskat, även inom hälso- och sjukvården, säger Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Men det finns orosmoln.

– Det finns risk för barn som far illa. Risk för ökad psykisk ohälsa. Det är fortsatt brist på uthållighet gällande tillgången till skyddsutrustning och vissa läkemedel inom intensivvården.

Alla arbetar nu hårt och systematiskt för att lösa problemen, säger Svante Werger.

– Det är viktigt att komma ihåg att förutsättningarna för att bibehålla det stabila läget är att följa rekommendationerna.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev