Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sparkad psykiatrichef varnar för tyst klimat

Publicerad: 22 april 2008, 12:56

Psykiatrichefen Anna Åberg Wistedt trodde att hon skulle diskutera budgeten. I stället fick hon sparken. Nu berättar hon om sorgen och oron att kritiska chefer tystas.


Rummet är rensat. Flyttkartongerna fyllda. De senaste veckorna har Anna Åberg Wistedt, före detta chef för Norra Stockholms psykiatri, ägnat åt att plocka ihop sina saker. Och försöka smälta beskedet från den 19 mars som raserade hela hennes yrkesliv.

Det är så hon känner det efter nästan 40 år hos samma arbetsgivare och efter att ha lagt ner sin själ i att bygga upp Norra Stockholms psykiatri. Men nu har Stockholms läns landsting gjort klart att hon inte längre är önskvärd som verksamhetschef.

– Hur jag mår?

Anna Åberg Wistedt skakar sakta på huvudet.

– Det är en kris, så klart. Grymt. Över en natt skulle jag bara försvinna. Värst är att jag fortfarande inte vet varför. Ingen har svarat på mina frågor.

Har fått massivt stöd
Stödet från omgivningen har varit massivt. 52 kollegor signerade ett upprop där Anna Åberg Wistedt kallades ett flaggskepp som skjutits i sank.

Så sent som den 10 december förra året var hon vid gott mod. Ett nytt ersättningssystem som premierar prestationer skulle införas, vilket hon såg fram emot eftersom Norra Stockholms psykiatri tidigare kritiserats för att producera för mycket.

Men plötsligt kom nya besked. Beställningarna kapades och budgeten bantades med 28 miljoner kronor. Antingen skulle två en­heter behöva läggas ner, eller 60-70 tjänster hyvlas bort över hela linjen. Båda fallen skulle försämra tillgängligheten och kontinuiteten, omöjliggöra patientens fria val och öka trycket på slutenvården, enligt Anna Åberg Wistedt.

Om chefen inte ställer upp på ledningens linje ska man väl avgå?

– Jo. Men jag tänkte genomföra detta. Det enda jag krävde var att få svar på grundläggande frågor om hur, varför och på vilka grunder för att kunna stå upp inför personalen.

Hon avfärdar den officiella förklaringen som är att hon visat budgetunderskott de senaste tre åren. Själv är hon övertygad om att det var hennes synpunkter och obesvarade brev till sjukvårdsdirektörerna som till slut blev hennes fall. Att hon upp­fattades som besvärlig.

– De hårda åtgärderna stämmer inte med de politiska lov­orden. Glappet blir så stort. Man ska bara lyda blint, inte ifrågasätta, säger Anna Åberg Wistedt.

Hon är orolig över att chefer tystas och vilka signaler det sänder till unga medarbetare, som ST-läkare i början av sina karriärer.

– Många känner att det inte finns utrymme för debatt. Jag hoppas att detta kan vara en väckarklocka. Ingen ska behöva drabbas så här brutalt.

Skulle göra samma sak igen
Nu vet hon inte vad hon ska göra. Anna Åberg Wistedt är visserligen fortfarande anställd hos Stockholms läns landsting – frågan är om hon vill jobba kvar. Men hon ångrar ingenting.

– Jag skulle göra samma sak igen. Det handlar om så mycket, om respekten för verksamheten.

Mikael Ohrling, sjuk­vårds­direktör i Stockholms läns sjukvårdsområde, tillbakavisar att det var Anna Åberg Wistedts protester som gjorde att hon fick gå.

– Det är helt fel. Vi tycker om ­kritiska personer. Där­emot ska man vara beredd att föra dia­loger.

Tvärtemot Anna Åberg Wistedt hävdar han att hon inte hållit budgeten och inte var beredd att genomföra förändringarna.

– Vi har olika bilder kring den frågan, säger Mikael Ohrling

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev