Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sparkrav i Lund gör att patienter riskerar dö i förtid

Publicerad: 8 december 2008, 13:29

Universitetssjukhuset i Lund måste spara 37 miljoner kronor till årsskiftet och nu riskerar cancerpatienter att dö i förtid. Förre folkhälsoministern Morgan Johansson (s) vädjar därför till regeringen.


Sjukhuschefen Bent Christensen har, som Dagens Medicin tidigare berättat, tagit till hårda sparpaket för att komma till rätta med det ekonomiska underskottet. Nu varnar verksamhetschefen på onkologen, Carsten Rose, för att konsekvenserna blir orimliga, uppger Sydsvenskan.

Vårdgarantin kommer inte att klaras på den allmänna mottagningen eller på avdelningen för strålbehandling. Dessutom överväger onkologklinikens ledning att sätta stopp för livsförlängande åtgärder.

– Det innebär att folk som är i för dåligt allmänskick inte kommer att få aktiv cancerbehandling. En behandling som vi i dag ger för att förlänga livet i veckor till månader, säger han till tidningen.

Även på kvinnokliniken och neonatalavdelningen är situationen kritisk och chefläkaren Eva Ranklev, högst ansvarig för patientsäkerheten, anser att det inte går att genomföra besparingarna inom tidsramen utan att patientsäkerheten äventyras.

Riksdagsledamoten och förre folkhälsoministern Morgan Johansson (s) upprörs över situationen i Lund.

– När läkare kan tvingas att låta människor dö i förtid på grund av bristande resurser har en viktig gräns passerats, säger han till Sydsvenskan.

I en interpellation i riksdagen ska Morgan Johansson därför kräva att socialminister Göran Hägglund (kd) tar kontakt med sina allianskollegor i regionen och själv åker till Lund för att besöka sjukhuset, för att sedan överväga om det är rimligt att sjukhuset måste spara så mycket på så kort sikt.

Just nu är Bent Christensen och sjukhusledningen på en resa i Japan för 273 000 kronor. De ska studera Lean, en företagsfilosofi som strävar efter att göra fartyg mer effektiva, på Toyota, det företag som har utvecklat metoden längst.

Eftersom sparpaketet har inneburit reseförbud för alla övriga anställda – exempelvis har ingen fått besöka årets Riksstämma i Göteborg – har resan mött hård kritik.

– För det första så har strategiska staben finansierat resan genom att hålla föredrag, bara min resa finansierades av sjukhuset. Vi är i ett läge där vi inte kan lösa våra problem på ett vanligt sätt. Min viktigaste uppgift är att hitta nya lösningar och det var syftet med resan. Och eftersom administrationen har en ekonomi i balans hade vi inga restriktioner. Jag var övertygad om att vi kunde lära oss något avgörande. Och det var precis så det blev, säger Bent Christensen till Sydsvenskan.

Relaterat material

100-åriga medicinkliniken på Mas kan bli del av akuten

Sparkraven för hårda – sjukhuschefer i Lund avgår

Stopp för nyanställningar på Universitetsjukhuset i Lund

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev