Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sparkraven för hårda – sjukhuschefer i Lund avgår

Publicerad: 27 oktober 2008, 07:51

Sparkraven för hårda – sjukhuschefer i Lund avgår

Foto: Foto: Photos.com

Chefen för akutsjukvården, Bo Erwander, och chefen för hematologin, Anders Lindmark, säger upp sig från Universitetssjukhuset i Lund, i protest mot hårda besparingskrav och ledningsdirektiv.


Sedan prognosen i våras visat att budgeten överstigs med 106 miljoner kronor i år, gick sjukhuschefen Bent Christensen ut med krav på besparing till sina underchefer, skriver Sydsvenskan. Dessutom krävde han att cheferna ska ägna sin tid helt åt ledarskap och inte delta i det kliniska arbetet eller forska.

Bo Erwander, som trots att han avgår som chef kommer att fortsätta som läkare vid sjukhuset, uppger till tidningen att han tycker att sparkraven har utfärdats för generellt. Att akutkliniken ska spara 20–25 miljoner nästa år anser han vara orimligt.

– Vi fyller varenda plats. Att i det läget dra ned går inte. Jag är personligen ansvarig för patientsäkerheten och vi har redan fått kritik av Socialstyrelsen.

Anders Lindmark, som ansvarar för hematologen, tror inte att han kan göra ett bra jobb om han tvingas fjärma sig från den egna verksamheten.

Bent Christensen förstår kritiken, men anser att det är ofrånkomliga krav under rådande omständigheter. Sparkraven för 2009 riskerar att bli ännu hårdare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev