Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Specialiserad vård ska koncentreras till rikssjukhus

Publicerad: 10 februari 2006, 07:35

Regeringen lägger i dag, fredag, fram en proposition om en samordning av den specialiserade sjukvården. Universitetssjukhusen ska svara för rikssjukvård med hela landet som upptagningsområde och en rikssjukvårdsnämnd ska inrättas. Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson presenterar förslagen i en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet.


Alla landsting kan inte upprätthålla egen kompetens, erfarenhet och utrustning för svåra och sällsynta sjukdomar. Därför bör landets resurser för den mest högspecialiserade vården koncentreras, skriver Ylva Johansson i debattartikeln.

Den högspecialiserade sjukvården bedrivs i dag framför allt vid de åtta universitetssjukhusen i landet. Ylva Johansson vill att viss typ av sjukvård ska koncentreras till ett eller flera av dessa sjukhus, med hela landet som upptagningsområde.

För att bedriva sådan rikssjukvård kommer det att krävas ett specialtillstånd. Regeringen föreslår att det skapas en särskild nämnd för rikssjukvården, Rikssjukvårdsnämnden. Denna nämnd kommer att vara en del av Socialstyrelsen. Det är den som kommer att besluta om tillstånd för att bedriva rikssjukvård.

Enligt Ylva Johansson ska Rikssjukvårdsnämnden ha en bred sammansättning och bestå av företrädare för sjukvårdsregionerna och representanter från Socialstyrelsen och andra myndighetsrepresentanter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News