Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Specialistföreningar vill ha möte med Socialstyrelsen

Publicerad: 10 september 2013, 10:00

Vården behöver ett snabbt svar framtidens ST-indelningar, anser flera specialistföreningar.


Under sommaren har företrädare för flera av läkarnas specialistföreningar påpekat det problematiska i att Socialstyrelsen har beslutat att flytta fram datumet för de nya föreskrifterna för läkarnas specialistutbildningar från den 1 januari 2014 till den 1 januari 2015. Både tillsättandet och planeringen av ST-tjänster försenas därmed med ett år.

En lösning, skriver föreningarna till myndigheten, skulle vara att från den 1 januari 2014 i stället använda sig av de benämningar och indelningar av specialiteterna som Socialstyrelsen redan presenterat i rapporten  Översynen av läkarnas specialistindelning . Parallellt med detta kan arbetet med att ta fram målbeskrivningar för utbildningarna löpa på under 2013 och 2014 för att börja gälla den 1 januari 2015.

Fördelarna med förslaget är framförallt att ST-läkare tillsammans med handledare och studierektorer kan börja planera utbildningen redan nu och inte vänta till 2015, skriver specialistföreningarna. Vidare innebär det att vården kan utlysa och rekrytera ST-läkare enligt den nya specialitetsindelningen redan från nyårsdagen 2014.

Nej, regleringen av specialistindelningen sker alltid i föreskrift, svarade Socialstyrelsen i somras varför specialistföreningarna nu återigen skriver till myndigheten och föreslår ett möte med generaldirektör Lars-Erik Holm för att kunna gå vidare i frågan:

Vi ser att sjukvårdens verksamhet påverkas negativt av att inte kunna inleda ST-block i specialiteter där det saknas läkare och tror att specialistföreningarna kan bidra till Socialstyrelsens arbete i denna viktiga fråga .

Ärendet bereds nu på Socialstyrelsen.

Relaterat material

Hon vågar satsa på osäker specialitet

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev