Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Specialisttjänster ska höja analytiker-status

Publicerad: 21 oktober 2015, 05:30

ERFAREN SKARA. Från vänster Marie Louise Persson, Britt Marie Hultén, Susanne Lundgren, Lotta Jonsson, Louise Thorell, Margareta Håkansson och Helén Björkander har alla fått titeln specialist-BMA, vilket bland annat medfört högre lön och ett mer självständigt arbete.

Foto: Charlotte Nilsson/Bildbyrån

En karriärstege för biomedicinska analytiker ska göra yrket mer attraktivt. Blekingesjukhuset har nu anställt sju personer som fått titeln specialist-BMA.


Ämnen i artikeln:

BlekingesjukhusetLandstinget Blekinge

– Det finns många biomedicinska analytiker som har tagit en master, doktorerat, forskat och specialiserat sig på olika sätt. Men skillnaden här är att vi har fått specialisttjänster, säger Louise Thorell, biomedicinsk analytiker specialiserad inom ekokardiografi, klinisk fysiologi.

Louise Thorell är en av de sju biomedicinska analytiker, BMA, på Blekingesjukhuset som i våras fick erbjudandet att gå över från BMA till specialist-BMA, där de flesta har lång erfarenhet i yrket. Louise Thorell, som är 29 år och har fem års erfaren­het av yrket, är yngst i skaran specialist-BMA.

– Jag har alltid varit driven, så det föll sig naturligt för mig att vilja lära sig mer. Jag valde tidigt att specialisera mig och har kört rätt hårt på den linjen, säger hon.

I dag arbetar Louise Thorell med ekokardiografi, där hon och hennes kollegor jobbar i nära sam­arbete med specialistläkare inom klinisk fysiologi och kardiologi, eller ST-läkare under utbildning. Oftast arbetar de i team om tre: två biomedicinska analytiker och en läkare eller två läkare och en biomedicinsk analytiker.

För Louise Thorell har specialisttjänsten inte bara inneburit en hög­re lön, mer självständigt arbete och ett erkännande av hennes kompetens, utan också att hon själv fått ta ansvar för sina bedömningar och utlåtanden. Tidigare slutsignerades det av en läkare. Med specialist­tjänsten har också en tydligare arbets­beskrivning utformats.

– Det har inneburit en större trygghet. Jag vet vad som förväntas av mig och läkarna vet vad de kan förvänta sig. Min yrkesroll är tydligare, säger Louise Thorell.

Susanne Lundgren, biomedicinsk analytiker och avdelningschef inom klinisk fysiologi, är den som har drivit projektet med specialist­tjänst­göring för biomedicinska analytiker i Blekinge.

– I sju år har jag jobbat för att försöka få det här till stånd. Det här är ett sätt att få BMA att bli ett attraktivt yrke att utbilda sig till, unga i dag kräver möjlighet till att utvecklas, att det finns en karriärstege, säger hon.

Möjligheten att titulera sig specialist-BMA är ovanlig, men tanken är att det ska finnas karriärsmöjligheter för hela yrkeskåren i framtiden.

– Vi är enda sjukhuset i Sverige som har skapat de här specialist-BMA tjänsterna, utifrån att vi har medarbetare som har extremt hög kompetens och har många, många års erfarenhet i bagaget, säger Susanne Lundgren.

Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, IBL, och Vårdförbundet jobbar för att få fram en specialistutbildning, men hur den kommer att se ut och när den kommer att vara klar är ännu ovisst. I Blekinge kunde man inte vänta längre, menar Susanne Lundgren. Kompetensen fanns bland de biomedicinska analytikerna, man ville ta vara på den och det var viktigt att skapa karriärtjänster för kompetensöverföringens skull.

– Vi har väntat länge nog. Och här ser vi en framtid på kanske fem till tio år innan det här kommer till pränt. För att få nya utbildningar tar det lång tid med arbete från alla berörda parter innan det kan beslutas, säger hon.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev