torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Spermastrid blir politik

Publicerad: 14 december 2012, 12:51

Nu blir striden om hur sperma ska analyseras på Karolinska universitetssjukhuset en politisk fråga.


Konflikten om hur sperma ska analyseras har pågått sedan andrologilabbet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge tidigare i år slogs ihop med fertilitetsenhetens labb för analys av spermier. Då beslutade fertilitetsenheten att det nya labbet skulle använda en billigare och mindre avancerad metod än den som andrologilabbet tidigare använt.

Detta har fått skarp kritik från andrologerna som vill fortsätta att använda den metod som WHO rekommenderar och som även står inskriven i landstingets vårdprogram. Denna mer avancerade analys kan bland annat upptäcka hormonrubbningar och testikelcancer.

Striden om hur sperman ska analyseras hamnar nu på landstingspolitikernas bord. Socialdemokraten Anders Lönnberg har skrivit en interpellation till landstingsfullmäktige i Stockholm.

Där kräver han att ansvarigt landstingsråd ska ge sin syn på att den enklare metoden för spermaanalys som nu används strider mot landstingets vårdprogram. Han kräver att den politiska majoriteten ska redogöra för hur män med fertilitetsproblem ska få möjlighet till utredning och behandling av orsakerna.

Interpellationen varnar för att landstinget annars går miste om möjligheten att upptäcka allvarliga sjukdomar hos infertila män i god tid.

Nästa landstingsfullmäktige då interpellationen kan komma att behandlas hålls den 19 februari.

Relaterat material

Spermastrid ledde till polisanmälan

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev