Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Spermastrid ledde till polisanmälan

Publicerad: 12 december 2012, 06:00

Konflikten om hur sperma ska analyseras på Karolinska universitetssjukhuset har nu blivit så infekterad att den lett till en polisanmälan.


Tidigare i år lades andrologilabbet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge ner. Verksamheten samordnades med fertilitetsenhetens labb för analyser av spermier. Andrologilabbet hade använt en avancerad metod för spermieanalys som bland annat kan upptäcka hormonrubbningar och testikelcancer. Vid sammanslagningen beslutade fertilitetsenheten att labbet i fortsättningen bara skulle göra en analys som räcker för att avgöra fertiliteten. En analys som går snabbare och är billigare.

Detta utlöste vilda protester från andrologerna. Konflikten har lett till en intensiv uppvaktning av ledningen för sjukhuset och landstinget där andrologerna har argumenterat för fördelarna med den mer avancerade analysen.

I oktober i år gick konflikten in i en mer handgriplig fas. Då skickade chefen för fertilitetsenheten Jan Olofsson in en polisanmälan. Anmälan gällde egenmäktigt förfarande på grund av flytt av hälso- och sjukvårdsutrustning. I anmälan skriver Jan Olofsson att utrustningen troligen har flyttats till en annan lokal i huset. Utrustningen uppges i anmälan vara värd mer än 2 miljoner kronor.

Polisen lade ner utredningen drygt en vecka efter att anmälan kommit in. I en notering skriver polisen att den efter kontakt med säkerhetsavdelningen på Karolinska blivit upplysta om att det handlade om ”ett internt bråk på sjukhuset angående aktuell utrustning”.

Sjukhuset bekräftar att det är den segdragna konflikten som ligger bakom polisanmälan.

– Det handlar om en konflikt mellan fertilitetsenheten och andro­logerna. Det är väldigt olyckligt att den här infekterade konflikten gick så långt som till en polisanmälan. Det här är något som ska skötas internt, säger Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset.

Nu pågår medling mellan de två tvistande enheterna på sjukhuset.

– Respektive divisionschefer arbetar med detta och kommer att göra vad de kan för att lösa den här konflikten, säger Klas Östman.

Jan Olofsson som gjorde polisanmälan vill inte prata med Dagens Medicin.

– Jag hoppas att detta är utagerat nu och har inga fler kommentarer, säger han.

Stefan Arver, enhetschef på centrum för andrologi och sexualmedicin, är den som anklagas för att ligga bakom flytten av utrustningen. Han säger att han inte vet exakt hur flytten gick till men avfärdar att det skulle handla om något olagligt.

– Det handlar om laboratorie­utrustning som har flyttats till en annan lokal i samma hus. Jag tycker att man ska använda polisens resurser till viktigare saker. Interna ­oenigheter om laboratorieutrustning är inte ett polisärende, säger Stefan Arver.

Han har ändå hopp om att den infekterade konflikten ska få en fredlig lösning.

– Vi har en pågående dialog med fertilitetsenheten för att skapa ett fungerande arbetsklimat, säger Stefan Arver.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev