Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Spetsad" choklad hjälpte diabetikers blodflöde

Publicerad: 27 maj 2008, 11:38

Patienter med diabetes typ 2 som drack choklad berikad med så kallade flavonoler fick kraftigt förbättrad kärlfunktion.


Det är en studie genomförd vid Universitetssjukhuset i tyska Aachen som visar på de nya resultaten.

Kakao innehåller naturligt så kallade flavonoler, en antioxidant som även finns i frukt och grönsaker, grönt te och rödvin, och som har kopplats till hälsofrämjande effekter även i tidigare studier.

I den aktuella studien, publicerad i Journal of the American College of Cardiology, lät forskarna tio diabetespatienter dricka choklad som spetsats med en betydligt högre koncentration flavonoler än naturligt tre gånger om dagen under 30 dagars tid.

Patienterna, som alla led av en nedsatt kardiovaskulär funktion, reagerade i princip omedelbart genom att den nedsatta funktionen förbättrades.

Efter den 30 dagar långa behandlingen med chokladen hade artärernas förmåga att vidga sig hos patienterna ökat till att bli till och med bättre än hos en frisk patient.

Författarna bakom studien höjer dock ett varnande finger mot att diabetiker nu börjar bälga i sig choklad.

Fett- och sockerinnehållet i vanlig, icke flavonolberikad, choklad kan snarare ha en negativ effekt på patienter med diabetes.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev