Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Spiriva kan få konkurrens av nytt läkemedel mot KOL

Publicerad: 14 oktober 2009, 13:15

Den nya långverkande bronkvidgaren Onbrez gav bättre effekt på flera kliniska parametrar­ jämfört med första­­­­handsmedlet Spiriva vid symtomlindrande behandling vid KOL.


Enligt Läkemedelsverkets senaste behandlingsrekommendation för kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, är det långverkande antikolinergikumet Spiriva (tiotropium) förstahandsmedel när patienten uppvisar symtom, se Dagens Medicin nr 15/09.

Men Spiriva kan komma att utmanas som förstahandsmedel av det nya läkemedlet Onbrez (indacaterol), som i september fick klartecken av den europeiska läkemedelskommittén CHMP.

Onbrez är det första läkemedlet i en ny grupp av så kallade ultralångverkande betaagonister, som i likhet med Spiriva inhaleras en gång om dagen och ger bronkvidgning hela dygnet, se Dagens Medicin nr 14/08. De långverkande betaagonister som redan finns på marknaden i dag tas två gånger om dagen.

Enligt data från en randomiserad studie som presenterades förra månaden på den europeiska lungmedicinkongressen ERS i Wien gav Onbrez bättre effekt på flera kliniska parametrar jämfört med Spiriva efter 26 veckors behandling, däribland lungfunktion och andningssvårigheter.

– Det här är ett intressant nytillskott i behandlingen av KOL med en god effekt och säkerhetsprofil. Men det återstår att se om resultaten i studierna nu också gäller för ”riktiga” patienter i den kliniska vardagen, säger Leif Bjermer professor och överläkare, område lung- och allergisjukdomar på Universitetssjukhuset i Lund.

– Individer reagerar olika på läkemedel. Jag tycker man kan vara öppen och låta patienten testa vilket av Spiriva eller Onbrez som fungerar bäst för just den patienten, säger han.

Hittills saknas uppgifter om och i vilken grad Onbrez minskar antalet försämringsepisoder, exacerbationer, i lungsjukdomen. Sådana data väntas i mitten av 2011, då ännu en jämförande studie mot Spiriva ska bli klar.

Christer Janson, professor och överläkare vid lung- och allergikliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, tror inte att Onbrez kan bli en utmanare till Spiriva som förstahandsmedel förrän resultat gällande just exacerbationer blir tillgängliga.

– Än så länge är Spiriva förstahandsmedlet, det har vi mest erfarenhet av och här finns också data på minskad mortalitet. I första hand tror jag att Onbrez kan komma att ersätta långverkande betaagonister hos patienter som också behandlas med Spiriva. Patienterna behöver då inte ta läkemedel lika ofta, säger Christer Janson.

Onbrez har utvecklats av företaget Novartis. Efter ett formellt godkännande av EU-kommissionen senare i år väntas läkemedlet finnas på apotekshyllorna till våren 2010.

Flera företag testar nya bronkvidgare

I dag finns tre långverkande inhalationsbaserade bronkvidgare på marknaden, beta 2-agonisterna salmetorol och formoterol samt antikolinergikumet tiotropium. Men fler är på väg.

■ Astra Zeneca utvecklar den ultralångverkande betaagonisten AZD3199 i fas 2.
   ■ GSK har flera nya substanser i pipeline, däribland betaagonisten 642444 och antikolinergikumet darotropium i fas 2.
   ■ Novartis har förutom indacaterol även det långverkande antikolinergikumet glykopyrronium i fas 3 och en fast kombination av de bägge substanserna i fas 2.
   ■ Boehringer Ingelheim, som står bakom tiotropium, uppges utveckla nya långverkande betaagonister.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev