Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sponsrade studier gav färre läkemedelsbiverkningar

Publicerad: 23 oktober 2007, 12:01

Läkemedelsbiverkningar är betydligt ovanligare enligt studier som betalats av läkemedelsföretag, jämfört med undersökningar som finansierats på andra sätt. Det visar en ny analys av studier som utvärderat astmaläkemedel.


Sammanställningen, som publiceras i veckans utgåva av tidskriften Archives of Internal Medicine, omfattar 504 publicerade studier av inhalerade kortikosteroider, en typ av läkemedel som bland annat används vid astma. Analysen har genomförts av forskare vid universitetet i Valencia, Spanien, med flera lärosäten.

275 studier var sponsrade av läkemedelsföretag och 229 av andra finansiärer. I analysen rapporterades statistiskt signifikanta biverkningsfynd i 65 procent av de studier som inte betalats av läkemedelsproducenten, men bara i 34,5 procent av de företagssponsrade studierna.

När forskarna korrigerade för hur studierna designats försvann dock den signifikanta skillnaden i biverkningsfynd mellan studietyperna. Forskarnas slutsats är därför att företagssponsrade studier ofta utformas på ett sätt som gör det mindre sannolikt att hitta biverkningar.                Archives of Internal Medicine 2007;167: 2047–2053

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev