Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Språkcentrum ska göra utlandsstudierna lättare

Publicerad: 23 maj 2006, 11:07

Målet med en ny webbplats, Språkcentrum, är att underlätta för utbytesstudenter att komma in i det medicinska språket och kulturen utomlands.


För studenter som ska plugga eller jobba utomlands brukar de första veckorna vara både förvirrande och improduktiva. De medicinska termerna och kulturen kan ta ett tag att komma in i.   Därför skapade några tidigare studenter vid Karolinska institutet i Solna, Hanna Brauner, Tobias Alfvén och Hanna Valenta, Karolinska institutets Språkcentrum - en webbplats som ska underlätta för andra studenter att våga ta steget och åka. Den ska tillhandahålla information som kan behövas så att studenterna ska få ut så mycket som möjligt av tiden utomlands.

- Vi tre har alla varit på utbyte. Å ena sidan har det varit jättekul och gett oss jättemycket, men å andra sidan har det varit svårt. Det är något helt annat att prata skolfranska än medicinsk franska. Också den medicinska kulturen är väldigt annorlunda, säger Hanna Brauner, doktorand i immunologi och underläkare på neurologen.

Språkcentrum innehåller ordlistor, förklaringar av förkortningar och exempel på hur journaler skrivs. På webbplatsen finns också information om medicinska kulturer, beskrivningar av hur ronden går till i olika länder och vilka klädkoder som gäller.  - I förlängningen hoppas vi kunna rikta oss till alla studentgrupper på KI och dessutom hålla språkkurser i medicin, säger Hanna Brauner.

Än så länge finns det bara information om USA och Frankrike, men länder som Italien, Tyskland, Österrike, Finland och Spanien är på gång. Eftersom allt sker på studenternas fritid kan det ta ett tag innan texterna är uppe, men Hanna Brauner hoppas att de ska finnas på webbplatsen efter sommaren.  - Det är roligt att kunna öppna upp webbplatsen, trots att den är så liten och ny och låta den växa, så att vi kan anpassa informationen mot de behov som finns, säger Hanna Brauner och tillägger:  - Vi har mycket att vinna på internationaliseringen. Det är värdefullt att se sitt eget yrke i en annan kontext.

Hemsidans adress: http://sprakcentrum.ki.se

Maria Henderson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev