Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Språkkunnig portal samlar folkhälsa i EU

Publicerad: 17 maj 2006, 11:08

EU lanserar en ny portal om folkhälsofrågor. Den ska främst innehålla information för allmänheten om förebyggande hälsoarbete.


Den officiella lanseringen av portalen Health-EU ägde rum den 10 maj i spanska Malaga i samband med högnivåkonferensen och utställningen eHealth 2006. Först lanseras den engelska versionen. I slutet av juni ska all information vara tillgänglig på 20 officiella EU-språk.

Under portalen samlas information om 47 hälsorelaterade ämnen, uppdelat på sex teman: min hälsa, min livsstil, min miljö, hälsoproblem, vård för mig och hälsa i EU.

Bakom Health-EU står den europeiska kommissionens generaldirektorat för hälsa och konsumentskydd. Informationen har tagits fram gemensamt av unionens medlemsstater och har kvalitetsgranskats. Till exempel ska alla uppgifter i portalen vara aktuella och informationen får inte favorisera en viss typ av läkemedel eller behandling. Den främsta målgruppen är allmänheten. Särskilt för sjukvårdsutbildad personal respektive politiker finns även bland annat länkar till lediga jobb i Europa och EU-lagstiftning på hälsoområdet.

Daniel Forslund är handläggare på socialdepartementets hälso- och sjukvårdsenhet och har särskilt ansvar för IT i vården. Han tror att Health-EU kan komplettera den svenska hälsoinformation som redan finns på internet.  - Sjukvårdsrådgivningen.setill exempel fokuserar mer på diagnoser och behandlingar. Där blir den nya portalen ett bra komplement eftersom den handlar mer om förebyggande arbete.  Portalen finansieras av Europeiska unionens program för gemenskapsåtgärder på folkhälsoområdet 2003-2008.

FOTNOT: Portalen nås på health.europa.eu

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev