Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Spridning i Gällivare kan tvinga personal att avbryta semester

Publicerad: 23 juni 2020, 12:08

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Antalet insjuknade i covid-19 har ökat kraftigt i Gällivare de senaste veckorna. Regionen har därför meddelat att personal kan få sin beviljade semester återkallad om situationen förvärras. ”Arbetsgivaren borde ha tagit höjd för den här situationen”, säger Camilla Eriksson Sundberg, Vårdförbundets avdelningsordförande i Norrbotten.


Ämnen i artikeln:

Gällivare sjukhusRegion NorrbottenDet nya coronaviruset

I lördags kväll höjde Region Norrbotten beredskapen och gick upp i förstärkningsläge. Detta efter att antalet insjuknade och inlagda i covid-19 ökat kraftigt sedan början på juni.

– Vi anade en ökningstendens den 4 och 5 juni, men det var svårtolkat då detta sammanföll med möjligheten till en mer allmän provtagning i samhället. Men på helgen vecka 23 stod det klart att något var på gång. Då kom det in personer som arbetat i gruvnäringen i Gällivare som behövde intensivvård, berättar Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten i ett mejlsvar till Dagens Medicin.

Enligt regionen finns det en allmän smittspridning i hela Norrbotten, men den är ännu mest koncentrerad till Gällivare, där man också har tagit beslut om att stänga viss kommunal verksamhet så som bibliotek.

Enligt Anders Nystedt hade Norrbotten under måndagen 952 konstaterat smittade sedan pandemin startade, varav 266 diagnosticerats under vecka 25.

– I måndags hade vi 20 inlagda, samt nio på intensivvårdsavdelning. Sex av dem, enligt uppgift, är associerade till utbrottet i Gällivare, säger Anders Nystedt i sitt mejl.

Region Norrbotten gick för några dagar sedan ut och meddelade att vårdpersonalen kan vara tvungna att avbryta sina semestrar om läget förvärras.

Camilla Eriksson Sundberg, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, tycker att det är ansvarslöst av regionen att inte ha förberett för att ett utbrott skulle kunna komma under sommaren.

– Arbetsgivaren borde ha tagit höjd för att det här kunde hända redan i början av pandemin, och gjort avrop på bemanningssjuksköterskor och erbjuda vikarier en bra ersättning, säger hon.

Camilla Eriksson Sundberg säger att de tänker avvakta någon dag, och sedan begära förhandling med arbetsgivaren om ersättning för avbruten semester.

– Märker vi att fler insjuknar behöver vi sätta oss ner. Som det ser ut just nu får de som redan har påbörjat sin semester sms från arbetsgivaren där de ombeds att komma in och hjälpa till, och för det får de kvalificerad övertid. Det tycker inte vi är tillräckligt, säger hon.

Gunilla Engström är ordförande för Norrbottens läkarförening. Hon säger att deras medlemmar ännu inte påverkats av antalet insjuknade. Men att det finns en oro.

– Det är klart att vi är oroade. De som har arbetat hela våren behöver sin semester, säger hon.

Anna-Stina Nordmark, regiondirektör i Region Norrbotten, säger att återhämtningen är viktig och att regionen kommer att göra allt de kan för att personalen ska få sina semestrar.

– I stället för att avbryta ledighet kommer vi att ta in bemanningspersonal. Sedan kan vi inte säga att vi inte kommer att behöva avbryta semestrar. Men i första hand vill vi hitta andra lösningar.

Anna-Stina Nordmark förstår inte Vårdförbundets kritik vad gäller regionens förberedelse för ett utbrott under sommaren.

– Om de tycker att vi skulle ha startat tidigare, så tycker jag att Vårdförbundet kunde ha engagerat sig och bett Folkhälsomyndigheten om mer kunskap. Vi var en av de regioner som tidigast vidtog åtgärder, säger hon och fortsätter:

– Att vi skulle kunna förutse ett utbrott till följd av att ett gruvbolag fick ett driftstopp, det tycker jag är att ta det för för långt, säger hon.

Vad gäller ersättningar för avbruten semester säger Anna-Stina Nordmark att det redan finns en överenskommelse.

– Vi förstår att de vill förhandla om mer pengar. Men jag anser att våra anställda i första hand behöver återhämtning, och då känns det fel att de säger att de kan jobba om de får en ersättning, säger hon och tillägger:

– Vi har en sommarersättning som anställda får om de är tvungna att flytta en semestervecka eller gå in och jobba extra. Den rekvisitan finns redan i dag.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev