Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Sprutpåminnelse i mobilen

Publicerad: 22 oktober 2014, 11:10

För att få fler att komma ihåg att influensavaccinera sig har en sms-tjänst startats i Västra Götaland.


Med ett gult kort informeras patienter i Västra Götaland om att de kan få en påminnelse i mobilen när det är dags att vaccinera sig mot influensa. Regionen har nyligen lanserat tjänsten som ska få fler inom främst riskgrupperna att skydda sig mot säsongsinfluensan.

Via regionens hemsida kan den som vill skriva in sitt mobilnummer till tjänsten. Sitt eget eller någonannans.

Om påminnelserna verkligen kommer att locka just denna målgrupp är dock oklart.

– De som anmäler sig till tjänsten lämnar bara sitt telefonnummer, ingenting mer. Så vi har inte några personuppgifter kopplade till den och vet därför inte varken ålder eller kön på dem som beställt sms-påminnelsen, berättar biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn.

Hittills har 10 000 gula kort med information om tjänsten delats ut på vårdcentralerna. Tanken är att sjukvården ska dela ut dem till framför allt patienter som är i större behov av vaccin.

– Läkaren kan då ta en diskussion med patienten om behovet av vaccinationen, vi vill få till fler sådana samtal, säger Gunilla Ockborn.

Västra Götalandsregionen hör till de fem landsting och regioner som tar betalt för influensavaccinet till riskgrupper, och som också har lägre täckningsgrad bland dem över 65 år, bara 40 procent. WHO:s mål är 75 procent.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev