måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

S:t Göran går mot strömmen i schemafrågan

Publicerad: 14 september 2017, 09:30

”Om vi inte ser att vi behöver ha schemaläggning så använder vi jour och beredskap”, säger Brita Bramberg. Foto: Pressbild

Capio S:t Görans sjukhus ser inget behov av att schemalägga sina läkare på det sätt som landstinget nu tvingar de offentligt drivna stockholmssjukhusen att göra.

Ämnen i artikeln:

Capio S:t Görans sjukhusLäkarförbundetSödersjukhusetSödertälje sjukhusKarolinska universitetssjukhusetNorrtälje sjukhusDanderyds sjukhusRegion Stockholm

JK


– Vi har inte tagit något sjukhusövergripande beslut att schemalägga läkare mellan 7 och 21, säger Brita Bramberg, HR-chef vid Capio S:t Görans sjukhus, till Dagens Medicin.

Sedan det blev känt att Stockholms läns landsting hade för avsikt att schemalägga läkarna i slutenvården har debatten rasat. Politikerna motiverade ändringen med att det skulle öka samordningen och teamarbetet. Kritiken har bland annat handlat om att tillgängligheten och kontinuiteten i vården blir lidande samt att det med schemaläggning utanför kontorstid blir svårt att förena arbete med utbildning och forskning.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, säger att han har läst igenom ett femtiotal konsekvensanalyser, men att ingen av dem har kunnat visa på att något positivt skulle följa med schemaläggningen.

– Vi är som läkarkår absolut inte motståndare till att förändra vårt arbetssätt, men då ska vi vara med och påverka och se hur man kan vinna saker, men nu har vi inte fått vara med.

Möjligheten att schemalägga läkare mellan 7 och 21 finns redan i kollektivavtalet, så utöver krav på konsekvensanalyser och samverkan har inte Läkarförbundet mycket att sätta emot. I våras började Södersjukhuset med schemaläggning och i dagarna är det dags för Danderyds sjukhus. Norrtälje och Södertälje sjukhus kommer förmodligen sist och vid Karolinska universitetssjukhuset kommer förändringen att införas i samband med den stora organisationsförändringen som sjukhuset genomgår.

– Man gör två kaosförändringar till en kaosförändring, säger Johan Styrud.

Han säger att anställda vid Södersjukhuset ”tar sig för pannan” när effekterna av schemaläggningen nu börjar bli synliga och att flera erfarna läkare sagt upp sig som följd.

– Men som landstingsanställd måste jag säga att tyvärr så sticker S:t Göran ut, i positiv mening, säger Johan Styrud.

Trots att Capio S:t Görans sjukhus i alla verksamheter, utom inom radiologin, följer samma kollektivavtal som de offentligt driva sjukhusen har sjukhuset alltså valt att inte schemalägga sina läkare. Vissa delar av sjukhuset schemalägger visserligen läkare till 19 eller i några fall till 22.30. Men det är, enligt Brita Bramberg, närmast undantagsfall och när det sker är det verksamhetscheferna på respektive klinik som gör det utifrån ett bemanningsperspektiv. Merparten av sjukhusets läkare har en veckoarbetstid på 40 timmar och är grundschemalagda dagtid måndag till fredag.

– Vi tycker att vi kan möta patienternas behov av vård så som vi har schemalagt tills nu. Vi har den bemanningen som vi har behov av, säger Brita Bramberg.

Brita Bramberg uppger att sjukhuset under hösten eventuellt kan behöva schemalägga operatörer inom kirurgi och ortopedi, men att det endast rör sig om något förskjuten arbetstid och inte några drastiska förändringar.

Relaterat material

Stockholm lägger mer på primärvården

”Nu inför vi ett nytt gemensamt jour- och beredskapsavtal”

Sjukhusläkarna Stockholm: Schemaläggning leder till kompetensbrist

”Kan inte stå med armarna i kors när läkare sjukskrivs”

”Sjukvården måste förhålla sig till patienternas krav”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev