fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

ST-läkare fick som de ville efter protester

Publicerad: 15 september 2005, 12:57

Maria Malmqvist är en av de läkare som fick sin specialisttjänstgöring efter underläkarnas protester. - Det känns bra att de lyssnade på oss, säger hon.


I våras fick Maria Malmqvist och tre andra underläkare på Hudiksvalls sjukhus besked om att de inte fick göra sin ST på sjukhuset. Det fanns inga pengar till tjänsterna.

Maria Malmqvist har gjort AT i Hudiksvall och vikarierade då på ortopediska kliniken. Hon hade sett fram emot att få stanna kvar i Hudiksvall och göra sin specialisttjänstgöring till ortoped. Det negativa beskedet kom helt oväntat.

- Jag trodde först att de skojade med mig! Jag visste ju att kliniken hade behov av ytterligare ST-läkare, både för egen verksamhet och för att kunna bemanna jourerna. Att anställa ST är ju också bästa sättet att säkra tillgången på specialister.   Underläkarna på sjukhuset gick ihop och protesterade mot landstingets beslut att styra ST-tjänsterna.

De skrev ett öppet brev och förklarade att beslutet kunde leda till att läkare lämnade sjukhuset, och till ett minskat intresse för att söka sig dit. Så småningom blev det en dialog mellan läkare, sjukhusledning och landstingsledning.

- Nu har vi faktiskt fått gehör för våra argument, säger Maria Malmqvist.

- Tyvärr har vi på ortopedkliniken förlorat en duktig kollega som hann sluta innan beskedet kom.

Vad hade du själv gjort om du inte fått ST i Hudiksvall?

- Jag hade flyttat, jag har inget som binder mig till Hudiksvall, säger hon.

Nu hoppas hon och de andra underläkarna att nästa års tilldelning av ST-tjänster kommer att ske i samråd med sjukhus och läkare.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev