Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

ST-läkare i Sunderbyn säger upp sig i protest mot sin lön

Publicerad: 4 Juni 2008, 08:32

Alla ST-läkare inom psykiatrin på Sunderby sjukhus har sagt upp sig i protest sedan de nekats 6 000 kronor i löneförhöjning.


Det var vid ett möte om arbetsmiljön inom psykiatrin vid Sunderby sjukhus mellan Luleå och Boden som de fem ST-läkarna lade fram sitt krav om 6 000 kronors löneförhöjning, skriver tidningen Norrländska Socialdemokraten.

ST-läkarna tjänar i dag 34 000 kronor i månaden och kräver alltså en höjning till 40 000 kronor, med hänvisning bland annat till den tunga arbetssituationen.

När ledningen inte sade ja direkt sa de fem ST-läkarna omedelbart upp sig.

De vill själva inte framträda i massmedia, utan hänvisar till verksamhetschefen Rolf Adolfsson, som stödjer deras krav och varnar för kris för psykiatrin om ST-läkarna slutar.

– Med bara 3,5 specialister på 140 000 invånare och ingen underläkare går det inte. Då får vi skicka patienter till andra ställen, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

Rolf Adolfsson menar också att det kommer att bli svårt att rekrytera nya ST-läkare om de fem slutar.

Divisionschefen Stefan Bergström ser dock ingen möjlighet att tillmötesgå ST-läkarnas krav.

– När fem välbetalda vill höja lönen så mycket motsvarar det en dryg sjuksköterskelön. Det skulle få väldiga konsekvenser för alla landsting. Det är bara att multiplicera 6 000 kronor med alla ST-läkare i landet, det blir stora pengar, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev