Nyheter
ST-läkare vill ha ersättning för resor
Publicerad: 27 maj 2013, 12:00
Emma Spak Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
ST-läkare ska inte behöva betala ur egen ficka för att lösa boende och hemresor vid randning. Det tycker Sveriges yngre läkares förening, som nu för upp frågan till Läkarförbundets fullmäktige.
I ljuset av läkarbristen i delar av landet är det ett problem att ST-läkare riskerar att belastas ekonomiskt för att de gör sin ST utanför storstadsområdena, tycker Emma Spak, ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf.
– Våra medlemmar upplever att en stor del av kostnaden läggs på dem som ST-läkare. Man kan göra skatteavdrag för till exempel dubbelt boende, men det täcker inte hela kostnaden, säger hon.
Inför Läkarförbundets fullmäktige, som inleds i Stockholm imorgon torsdag, har Sylf därför motionerat om en kostnadsneutral sidotjänstgöring. Principen borde vara att ST inte ska kosta den enskilda läkaren något, anser Sylf.
Hur det ser ut runt om i landet varierar i dag. ST-läkare i Jämtlands läns landsting kan få ett tillskott på lönen med 7 000 kronor i månaden före skatt för att täcka de extra rese- och boendekostnaderna. Men i realiteten räcker inte de pengarna för att täcka utgifterna, enligt Katarina Nordfjäll, ordförande i Sylf Jämtland. Eftersom randning är obligatorisk ligger det i arbetsgivarens intresse att betala för den, om den ska få färdiga specialister.
– Det handlar om att man inte ska behöva betala med pengar ur sin egen ficka, säger Katarina Nordfjäll.
Hos landstinget finns inga diskussioner om att genomföra några ändringar i villkoren i nuläget, uppger Anni Åsén, som arbetar med Jämtlands läns landstings kompetensförsörjning.
Det är rätt vanligt att ST-läkare i Landstinget Västernorrland flyttar från de mindre sjukhusorterna för att i stället kunna randa på en och samma ort, enligt Lars Rocksén, ordförande i Sylf Västernorrland. Det saknas ett övergripande avtal inom landstinget i dag som täcker de extra kostnader som ST-läkare kan få om de har sin grundtjänstgöring i landstinget, men är borta ett halvår eller mer på annan ort för att randa.
– Det stora problemet är väl att vi inte har en klar avtalsmodell, utan att det bestäms från fall till fall om man ska få en ersättning och hur stor den ska bli, säger Lars Rocksén.
Maja Ångman, ordförande i Sylf Norrbotten, berättar att ST-läkare som randar utanför landstinget får betala för boende och sedan fakturera arbetsgivaren. ST-läkare får alltså ligga ute med pengar.
Tanken är att randningen ska vara kostnadsneutral, men Sylf Norrbotten anser inte att den är det i praktiken. Det kan därför bli en ändring, säger Kenneth Robarth, enhetschef vid Sunderby sjukhus utbildningscentrum.
– Vi vill inte att våra läkare flyttar någon annanstans. Därför är den här frågan jätteviktig. Det är ändå ST-läkarna som är framtiden. Vi ska diskutera vilka problem som de kan se och se om vi kan lösa dem gemensamt, säger Kenneth Robarth.
Emma Spak tror att frågan vore enklast att lösa lokalt, men att en nationell överenskommelse vore önskvärd.
– Det är svårt att hitta ett system som fungerar för alla situationer, men man måste ha en gemensam inställning om att sidotjänstgöringen ska vara kostnadsneutral, säger hon.
ANIA OBMINSKA