Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stabilare rytm med amiodaron inför hjärtkirurgi

Publicerad: 28 december 2005, 07:17

Behandling med antiarytmikat amiodaron halverar risken för rytmstörningar i hjärtats förmak efter en hjärtoperation, enligt en ny studie i tidskriften Jama. Däremot sågs ingen minskning av dödligheten inom ett år.


Förmaksflimmer och förmaksfladder är en mycket vanlig komplikation efter exempelvis bypassoperationer och ökar risken för bland annat stroke.

Forskare vid University of Calgary i Kanada har i en studie kallad Papabear testat om amiodaron (Cordarone) kan förebygga dessa rytmstörningar. Studien omfattade 601 patienter som genomgick en bypassoperation av hjärtats kranskärl och/eller en klaffoperation.

Patienterna lottades till en grupp som fick placebo och till en grupp som började att ta amiodaron sex dagar före sin operation och sedan fortsatte att äta läkemedlet i totalt 13 dagar. De följdes upp i ett år efter sin operation.

Hos dem som hade fått amiodaron var det hälften så vanligt som i placebogruppen med rytmrubbningar där förmaket i minst fem minuter slog för snabbt och med en onormal rytm. Det var också ovanligare med rytmstörningar i hjärtats kammare i denna grupp. Däremot sågs ingen skillnad i allvarliga komplikationer efter operationen, dödlighet på sjukhus eller i dödligheten inom ett år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev