Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stabiliserat trombin kan stoppa blödningar snabbare

Publicerad: 17 oktober 2007, 12:58

I krig, vid olyckor och på operationsbordet – överallt kan stora och ibland livshotande blödningar uppstå hos skadade människor. De blödningsstoppande fibrinlim som ofta används i akutskedet kräver beredning eller upptining. Nu har svenska forskare hittat en metod att använda en gammal substans på ett nytt sätt – direkt klar att använda.


Varje dag sker mer än 100 000 operationer bara i USA. Räknar man dessutom alla som skadas i krig och olyckor är behovet stort av effektiva metoder för att snabbt kunna stoppa blödningar och försluta sår.

Trombin är ett enzym som finns naturligt i kroppen och hjälper blodet att koagulera. Läkemedel som innehåller trombin är i dag de mest effektiva i akutskedet, men ett problem är att de måste förvaras frysta eller frystorkade och tar lång tid att göra i ordning. Vissa produkter har upp till fem olika komponenter som ska blandas rätt och hållas sterila i kritiska och brådskande situationer.

De svenska forskarna Lars-Olov Andersson och Hans Ageland har efter flera års arbete funnit en nytt och snabbare sätt att använda trombin med en metod som de nu sökt patent på. Konceptet har utvecklats inom ramen för bioteknikföretaget Trobio.

­ – Vi har lyckats ta fram en optimal kombination av två komponenter för att stabilisera trombinet. Tidigare har man bara kunnat åstadkomma en viss grad av stabilisering. Vi hade lite tur när vi upptäckte att byte av buffertsystem gav ett helt annat resultat, säger Lars-Olov Andersson, som är professor emeritus och tidigare forskningschef på Pharmacia.

Produkten kan användas på två sätt. Det ena alternativet är en lätt klibbig lösning som kan sprejas direkt på såret eller på ett bandage. Det andra alternativet är en film som läggs över såret och sedan försvinner av sig själv. Båda kan förvaras i rumstemperatur och lagras upp till 18 månader med bibehållen effekt.

I ett första steg är läkemedlet tänkt att användas på sjukhus vid operationer och inom traumavården, men det kan senare bli aktuellt med en bredare användning. Produkten skulle kunna finnas i ambulanser, i akutväskor och kanske också i första hjälpen-paket för hemmet eller bilen.

I dag används trombin som sådant eller som komponent i de så kallade fibrinlimmen för att stoppa blödningar. De är effektiva men besvärliga att hantera och den svenska forskargruppen såg behovet av en ny och mer användarvänlig produkt. Efter ett antal lyckade djurförsök har man nu genomfört toxikologiska tester.

– Dessa gav bra resultat vilket förstås är ett viktigt steg på vägen, säger Lars-Olov Andersson.
Under 2008 tror han att företaget kan starta kliniska studier, som beräknas tar omkring ett och ett halvt år.

– trombin är ett naturligt biologiskt material så det räcker sannolikt med 300-400 patienter i stället för som i vanliga fall flera tusen. Det håller också kostnaderna nere, säger Lars-Olov Andersson.

David Bergqvist, professor i kirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, medger att fibrinlimmen är problematiska eftersom de måste beredas. Dessutom finns en viss risk för virussmitta och antikroppsbildning, eftersom trombin oftast framställs av blodplasma från djur.

­ – Det skulle vara en stor fördel med ett humant preparat som dessutom finns klart direkt när man behöver det och kan användas momentant. Det är ju ofta akuta situationer det handlar om som man inte är förberedd på, och då kan det ta lite för lång tid med de preparat vi har i dag, säger David Bergqvist.

Margareta Hellenberg

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev