Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stabsläge i Nyköping i helgen

Publicerad: 24 juni 2013, 09:29

Nyköpings lasarett.

Nyköpings lasarett gick upp i stabsläge under midsommarhelgen. Vårdplatsbrist gjorde att patienter fick skickas till andra sjukhus.


På midsommardagens eftermiddag var akuten full och inte en enda vårdplats ledig. Då höjdes beredskapen på Nyköpings lasarett till stabsläge.

– Det är första gradens katastrofläge. Vi ringde in extra personal och hade kontakt med sjukhusen i Norrköping och Eskilstuna, säger Håkan Wallén, läkare vid sjukhusets ortopedklinik som var stabsledare under kvällen, till Södermanlands Nyheter.

Flera patienter som inte fick plats i Nyköping flyttades till Mälarsjukhuset i Eskilstuna och över landstingsgränsen till Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Enligt tidningen har Nyköpings lasarett på grund av sjuksköterskebrist färre vårdplatser öppna än på flera år.

Stabsläget avblåstes vid 20-tiden på midsommardagen, då några vårdplatser frigjorts, men även på söndagsförmiddagen arbetade man under likande former.

– Vi kommer sannolikt arbeta på det här sättet flera gånger under sommaren. Kanske inte i stabsläge, men efter samma struktur, säger Hans Svensson, chef för division medicinsk service i Landstinget Sörmland, till Sörmlands Nyheter.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev