Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stabsläge på Akademiska

Publicerad: 31 augusti 2016, 09:35

Akademiska sjukhuset.

Foto: Johan Wahlgren/Creative Commons CC BY 3.0

Akademiska sjukhuset är satt i stabsläge sedan journalsystemet brakat samman.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetLandstinget i Uppsala länCosmic

Landstinget i Uppsala län har just nu stora problem med sitt journalsystem, Cosmic.

Problemen började klockan 8.00 i morse och ännu har teknikerna inte lyckats lösa dem.  Sedan 9.30 är systemet helt stoppat och personalen har bara tillgång till en läskopia av de delar av journalen som fungerade vid den tiden.

– Ju längre avbrottet blir desto större blir riskerna. Många i personalen har aldrig arbetat med manuella pappersrutiner, så det här är en utmaning, säger Annemieke Ålenius, chef för elektroniska journaler i Landstinget i Uppsala län.

Akademiska sjukhuset har, med anledning av stoppet, försatts i stabsläge för att höja beredskapen och möta de problem som kan uppstå när information och läkemedelslistor inte uppdateras som de ska.

– Läget kräver mer kommunikation mellan medarbetarna för att föra information vidare. Den läskopia som nu finns tillgänglig är överbelastad, så vi måste få dem som inte behöver den informationen att gå ur systemet. Just nu förbereder vi utskrifter av läkemedelslistorna, säger Annemieke Ålenius.

Driftstoppet är det allvarligaste som landstinget haft på senare år och innebär även att det kan bli längre väntetider än vanligt, både i telefon och vid mottagningar.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev