Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stabsläget har upphört på Karolinska

Publicerad: 6 februari 2013, 07:47

I går drabbades framförallt Karolinska universitetssjukhuset av en vårdplatsinfarkt och stabsläge infördes. I dag klockan 12 hävdes stabsläget.


I går eftermiddag infördes stabsläge på Karolinska universitetssjukhuset, och efter en utvärdering vid 12-tiden i dag kunde stabsläget hävas. Men beslutet om maximalt tre överbeläggningar per avdelning kvarstår.

Under morgonen har Gunnar Öhlén och de övriga chefläkarna i Stockholms läns landsting suttit i möte med landstingsledningen i Stockholm med anledning av den ansträngda vårdplatssituationen.

– Det vi kan konstatera är att sedan nyår har geriatriken i länet varit fullbelagd och på samtliga sjukhus har det därför funnits mellan 10 till 30 geriatriska patienter som väntat på plats. Det påverkar hela vårdprocessen och till det får vi även lägga vinterkräksjukan och influensan, säger Gunnar Öhlén till Dagens Medicin.

Ni har känt till det här i flera veckor men blev ändå tagna på sängen?

– Vi har jobbat med det här dygnet runt över hela landstinget. Det har varit en likande situation på S:t Göran, Södersjukhuset och Danderyd och under gårdagseftermiddagen så byggdes det upp en situation på våra akutmottagningar som vi endast kunde lösa med stabsläge. När jag vid tretiden i går eftermiddag pratade med chefläkarna för S:t Göran och Södersjukhuset vet jag att de också övervägde stabsläge medan sedan beslutade sig att inte införa det.

Hur många geriatrikplatser krävs det enligt dig för att lösa den här vårdplatsinfarkten?

– Jag anser att öppnar man upp tre–fyra extra geriatrikavdelningar, motsvarande 60–80 vårdplatser, under innevarande år så är det ett rimligt tillskott. Den genomgång som gjorts av landstingens lokaler visar också att förutsättningarna finns.

Vid niotiden hade Gunnar Öhlén kontakt med akutmottagningen i Huddinge och fick då beskedet att alla de patienter som har behövts läggas in under natten har fått en riktig sängplats, ingen har behövt läggas i en skrubb eller korridor.

Två extra radiologer har under kvällen och natten även kallats in för att snabba på patienthandläggningen på akuten, det har även öppnats upp ytterligare vårdplatser och varje avdelning ska enligt beslut ha maximalt tre överbeläggningar.

Håller ni det?

– Ja, klockan sex på morgonen hade vi en beläggning på strax över hundra procent och vi kvittar inte lediga vårdplatser på exempelvis en barnavdelning mot överbeläggningar på kirurgen, säger Gunnar Öhlén.

Han uppger att även om de anställda på sjukhuset drabbas av såväl influensa som vinterkräksjuka så är det i nuläget inget överhängande problem.

Med anledningen av vårdplatssituationen har antalet planerade operationer visserligen dragits ned men Gunnar Öhlén räknar ändå med att sjukhuset ska hinna med omkring 200 operationer, både akuta och planerade, under dagen och att antalet sedan successivt kan ökas under veckan.

Och även om snön utanför sjukhusfönstren skulle ställa till med både extra halk- och trafikolyckor så kommer Karolinska universitetssjukhuset att klara det försäkrar chefläkaren.

– Absolut, hela sjukvårdsapparaten i Stockholm har en stor flexibilitet. Gårdagens ökade belastning gällde mest infektions- och internmedicinskt omhändertagande. Vi har haft varierande grad av halka de senaste nio veckorna men nu var det antalet influensafall som kom på en redan ansträngd vårdplatssituation och det var så att säga droppen som fick bägaren att rinna över.

Förra veckan sökte ovanligt många vård vid sjukhusen i Västra Götalandsregionen, och på Sahlgrenska universitetssjukhuset och Norra Älvsborgs Länssjukhus infördes stabsläge. På Södra Älvsborg sjukhus ställdes operationer in. Läget förvärrades ytterligare på grund av kräksjuka.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News