söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Städning inspirerade till smart uppfinning

Publicerad: 9 november 2018, 13:20

Bild 1/5  

Foto: Britt Mattsson/Bildbyrån

Efter många sena kvällar och egensatsade tusenlappar har två undersköterskor på Gävle sjukhus skapat en helt ny sorts sjukvårdsprodukt.

Ämnen i artikeln:

Gävle sjukhus

Vännerna Eva Hellström och Maria Hansson håller till på centraloperation på Gävle sjukhus och har jobbat sida vid sida som undersköterskor i nästan 35 år. Med sin stora erfarenhet tycker de sig kunna identifiera vad som behövs och vad som saknas i den dagliga verksamheten.

– Men vi har inte varit några uppfinnare, säger Eva Hellström.

En vanlig arbetsdag nere i avdelningens källare skulle förändra just det. Länge hade de gått runt och stört sig på avsaknaden av avställningsytor vid operationer. Apparaturen runt patienten tar plats, vilket gjorde att rondskålar med nålar och sprutor ibland fått placeras ovanpå patienten. Dåligt sett ur en hygienaspekt och för att artiklarna ibland far i golvet.

Under en städning i avdelningens källare förra året fann de så, bland allt bråte, den perfekta prototypen för en ny avställningsyta – ett gammalt bokstöd.

– Pling sa det då, säger Maria Hansson.

Bokstödet blev en kreativ utlösare för uppfinningen som i dag är döpt till Emmi. Formmässigt påminner föremålen om varandra, men där tar också likheterna slut. Emmi kommer i stället som en hylla i plexiplast som går att fästa vid operationbordens Iva-skenor – standardmått för upphängning av sjukvårdsutrustning. Den är tänkt att kunna användas av all vårdpersonal vid olika sorters bestyr. När den inte behövs längre är det bara att avlägsna den från bordet.

I dag finns den i en modell för sprutfat och en modell som är tänkt att användas vid procedurer som kräver större föremål, exempelvis katetersättning.

Johanna Krogell, narkosläkare på avdelningen, är en av de få som fått testa produkten kliniskt.

– Jag tycker den är väldigt bra, just att slippa ha det där sprutfatet på patienten, på någon sugapparat eller på något annat lite vingligt ställe som riskerar att allt tappas i golvet. Sen känns det alltid lite otrevligt att ha allt ovanpå patienten under operation, säger hon.

Än så länge finns Emmi bara på central­operation på Gävle sjukhus, som köpt exemplar direkt av Eva och Maria. Under de kommande veckorna är förhoppningen att ett avtal med ett företag som vill stå för tillverkning och försäljning ska författas.

Vägen från ax till limpa har tagit nästan ett och ett halvt år och har varit allt annat än självklar.

– Vi får driva det här själva och det är lite tråkigt för det finns mycket personal inom sjukhuset som har idéer, men då måste de bekosta idéerna själva och det är inte någon tusenlapp utan otroligt mycket pengar, säger Maria Hansson.

– Vi ligger inte plus kan jag säga, fyller Eva Hellström i.

Krånglig och energikrävande beskriver de resan som, men också inspirerande. De hintar också om att de kommer hålla uppfinningsrikedomen vid liv.
– Vi får se vad som händer, säger Eva Hellström pillemariskt.

Så här gick Eva och Maria tillväga:

■ Fick ett utvecklingsbidrag från det statliga företaget Almi för att ta fram produkten.
■ Vände sig till kollegor och gamla vänner för råd.
■ Rådfrågade deras bank som uppmanade dem att starta ett aktiebolag.
■ Tog hjälp av jurister för att mönster­skydda produkten.
■ Fick ta kompledigt från heltids­jobbet på Gävle sjukhus vid möten om Emmi.
■ Jobbade på ledig tid som kvällar och helger.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev