Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Städningen brister på Sunderby sjukhus

Publicerad: 16 november 2015, 06:58

Städpersonalen på Sunderby sjukhus i Luleå har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter och kan inte ta rast. Nu slår Kommunal larm till Arbetsmiljöverket.


Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhusNorrbottens läns landsting

– Under hösten har det kommit in 150 avvikelserapporter och de flesta innebär att man inte har hunnit städa på alla enheter som man har på sin schemaläggning, säger Ingela Olsson, skyddsombud på Kommunal i Norrbotten, till Dagens Medicin.

Ingela Olsson begär nu att det ska göras en oberoende arbetstidsmätning. Från städföretaget ISS:s sida vill hon se att man specificerar hur långt tid det ska ta att städa en enhet och att det ska framgå när personalen kan ta rast. Ingela Olsson menar att yttersta fokus hos personalen ligger på patientsäkerhet och från Kommunals sida ser man det som att ISS utnyttjar personalens goda vilja att göra ett bra jobb.

– De är stressade och får kämpa hela dagen så svetten rinner, och när de kommer hem orkar de inte ha ett socialt liv. De går hem och gråter istället och känner att de inte har gjort ett bra jobb.

Problemen med hög arbetsbelastning för städpersonalen uppdagades redan i våras då ISS beslutade att 30 av 38 tjänster skulle göras om från heltid till 85 procent. Räknat på en åttatimmarsarbetsdag innebär det att totalt 36 timmar städning per dag dras in.

Arbetstidssänkningen trädde i kraft den första oktober och gjordes i samband med att sjukhuset sa upp städuppdraget på två avdelningar. Men enligt Ingela Olsson innebär det förlorade städuppdraget bara totalt fyra timmar städning per dag och motiverar inte sänkningen i arbetstid hos dessa 30 städare.

– Personalen upplever att de ska städa samma yta men på kortare tid. Antingen finns det de som stressar ihjäl sig till slut eller så blir det slarv för att man har för bråttom och kan inte vara noggrann. Det bidrar till risk för förslitningsskador, och tungt arbete under stress ökar risken för skador i arbetet.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev