fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stamceller blev embryolik struktur

Publicerad: 11 september 2013, 17:00

Till vänster: teratom i en transgen mus. I mitten och till höger: embryolika strukturer från ips-celler i en vanlig mus. Läs utförliga bildtexter nedan.

Foto: Abad et al. Nature DOI:10.1038/nature12586

För första gången har forskare lyckats få fram embryonala stamceller inuti en levande varelse – en mus. Där bildade cellerna embryolika strukturer.


Framsteget beskrivs i veckans nummer av Nature. En spansk forskargrupp under ledning av Manuel Serrano och Sagrario Ortega, båda verksamma vid cancerforskningscentrumet CNIO i Madrid, är först i världen med att lyckas få utmognade celler att ”backa” till den mest ursprungliga stamcellens egenskaper – inuti en mus.

De stamceller, kallade ips-celler eller inducerat pluripotenta stamceller, som blev resultatet av experimenten verkar vara av en ännu mer ursprunglig form av de celler som blir resultatet av motsvarande experiment i cellodlingar.

Stamcellerna visade samma egenskaper som de allra tidigaste embryonala stamcellerna, de totipotenta celler som uppstår allra först efter befruktningen och som kan utvecklas till vilken celltyp som helst.

De ips-celler som japanen Shinya Yamanaka fick fram i sina barnbrytande försök som belönades med Nobelpriset 2012 var inte totipotenta utan pluripotenta, vilket innebär att de kan utvecklas till vad som helst – med undantag för moderkaka. Den spanska forskargruppens celler kunde dock utvecklas även till de celler som bildar detta organ, vilket de beskriver i Nature.

Forskarna använde sig av i grunden samma teknik som Yamanaka. De tog fram möss där fyra nyckelgener kunde aktiveras med hjälp av antibiotika – samma gener som Yamanaka använde för att få utmognade celler att gå tillbaka till stamcellsstadiet.

Resultatet blev teratom, ansamlingar av stamceller, i flera vävnader och organ hos mössen.

Teratom kallas ibland groddcellstumör eller ”foster i foster”. Ibland kan de ses som större eller mindre svulster på just foster, vanligen i ryggslutet. De innehåller oorganiserad vävnad från de tre embryonala cellagren men ibland också celler som har utvecklats vidare och organiserat sig i organ, armar eller ben.

Resultaten i Nature pekar alltså mot att de ips-celler som kan tas fram i experiment på levande varelser har förmågan att bilda en helt ny organism.

Upptäckten kan på sikt leda till metoder att laga skadad vävnad hos människan, men vägen dit är lång.

– Nästa steg blir att studera om dessa nya stamceller effektivt kan ge upphov till organ som bukspottskörtel, lever eller njure, säger Maria Abad, artikelns försteförfattare, i en kommentar.

Läs abstract:

Maria Abad med flera. Reprogramming in vivo produces teratomas and iPS cells with totipotency features. Nature, publicerad online den 11 september 2013. DOI: 10/1038/nature12586

Bilden till vänster visar teratom, eller groddcellstumörer, som bildats i transgena möss sedan fyra nyckelgener för att bilda ips-celler aktiverats genom att mössen fått antibiotika.

Bilderna i mitten och till höger visar embryolika strukturer som bildats hos vanliga möss sedan de injicerats med cirkulerande ips-celler från de transgena mössen.

Relaterat material

Minihjärna skapad av stamceller

Kloning gav mänskliga stamceller

Immunförsvaret accepterade inducerade stamceller

Två delar Nobelpris i medicin

Stamceller blev levrar

Ny typ av stamceller fixade hjärtskada hos försöksmöss

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev