Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stamceller från hjärnan kan tillverka insulin

Publicerad: 26 april 2005, 07:03

Stamceller från hjärnan kan omvandlas till insulinproducerande celler som fungerar på samma sätt som de celler i bukspottkörteln som saknas hos diabetiker. Forskare från Stanford university presenterar sina fynd i dag i tidskriften PloS Medicine.


Tidigare har forskarlaget, som leds av Seung Kim, professor i utvecklingbiologi, lyckats att få embryonala stamceller att uppträda som insulinproducerande ö-celler i bukspottkörteln.  Användning av embryonala stamceller har dock många nackdelar. Därför ville forskarna i stället pröva om neurala stamceller kunde förmås att göra samma sak.

Enligt Seung Kim finns det likheter mellan neurala stamceller och ö-celler. De reagerar på externa signaler genom att förändra sina elektriska egenskaper, vilket leder till frisättning av proteinkomplex. Hos vissa arter, som bananflugor, står nervceller för insulinproduktion och reglering av blodsocker.

I sina försök har forskarna använt sina tidigare erfarenheter från försöken med embryonala stamceller, och experimenterat sig fram. De celler de fick fram fungerade inte exakt som ö-celler, till exempel producerade de inte alla de proteiner som ö-cellerna normalt tillverkar, och de hade fortfarande kvar vissa funktioner från sin tidigare skepnad som neurala stamceller. Men de reagerade på socker och svarade med att frisätta insulin.

Sedan fortsatte forskarna med försök på möss. De transplanterade stamcellerna till njurarna på genmodifierade diabetiska möss. När mössens blodsocker steg reagerade cellerna med att producera insulin.

Även om deras försök än så länge har begränsats till möss, uttalar forskarna en förhoppning om att deras fynd kan leda till en ny väg att behandla patienter med diabetes, och kanske så småningom till ett sätt att bota sjukdomen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev