Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stamceller gjorde hudcancerceller normala

Publicerad: 18 november 2005, 14:15

Humana embryonala stamceller kan skapa en miljö som får elakartade celler från hudtumörer, melanom, att omvandlas till en normal celltyp som liknar hudceller. Det visar experiment som redovisas i tidskriften Stem Cells.


Upptäckten visar att det finns en möjlighet att hitta faktorer i den miljö som stamcellerna skapar som kan vända canceromvandlingen hos metastaserande tumörceller. Det anser åtminstone forskarna från Children's Memorial Research Center i Chicago, USA, som står bakom studien.

Gruppen konstruerade ett slags tredimensionell modell, bestående av ett matrix av kollagen, där humana embryonala stamceller fick växa och bilda små cellkolonier. Forskarna använde två olika cellinjer av humana embryonala stamceller, som har förmåga att utvecklas till en mängd olika celltyper. Efter ett antal dagar togs stamcellerna bort, och melanomceller såddes ut i den miljö som stamcellerna hade fått skapa.

När forskarna senare undersökte melanomcellerna hade de förändrats. De hade börjat producera proteinet Melan-A som är typiskt för normala hudceller, melanocyter, och de bildade kolonier, liknade de som stamcellerna bildar. Dessutom hade de blivit mindre invasiva än tumörceller som inte fått växa i stamcellsmiljön.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev