Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stamceller gjorde patienter blinda

Publicerad: 15 mars 2017, 22:00

Tre amerikanska patienter tappade i stort sett all syn sedan de behandlats med en oprövad stamcellsmetod vid en klinik i Florida.


– Man blir faktiskt lite chockad att sådant här alls förkommer i ett annars så vetenskapligt framstående land som USA. Det borde leda till långa fängelsestraff, säger Anders Kvanta, överläkare och adjungerad professor vid Sankt Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

Det handlar om tre patienter med olika typer av makuladegeneration, alltså förändringar i gula fläcken. Två patienter hade den vanligaste, så kallade torra, varianten av makuladegeneration, där det i dag inte finns någon behandling. Den tredje patienten hade våt makuladegeneration och hade tidigare fått läkemedelsbehandling för detta.

För båda typerna av makuladegeneration pågår forskning för att ta fram stamcellsbehandlingar. Patienterna, vars öde nu beskrivs i en rapport i tidskriften New England Journal of Medicine, hade dock besökt en mindre seriös så kallad stamcellsklinik och där blivit injicerade i ögonen med en slags stamceller från deras egen fettväv. De hade fått betala 5 000 dollar var för detta, alltså runt 45 000 kronor.

Samtliga tre patienter drabbades av kraftiga komplikationer och deras syn försämrades radikalt.

– Det som är närmast ofattbart är att de fått behandling i bägge ögonen samtidigt. Från att ändå haft en ganska hyfsad syn blev de i stället blinda. Om man hade gjort någon enklare form av djurstudier hade man kunna upptäcka att detta inte skulle fungera, säger Anders Kvanta.

De nu publicerade fallrapporterna har sammanställts av forskare vid två universitetskliniker i Florida, vilka inte hade någon roll i patienternas ursprungliga behandling.

Etableringen av oseriösa stamcellskliniker i USA är ett fenomen som tidigare fått en hel del uppmärksamhet, se länk nedan.

Läs rapporten i New England Journal of Medicine (kräver inlogg):

Ajay E. Kuriyan med flera. Vision Loss after Intravitreal Injection of Autologous “Stem Cells” for AMD. New England Journal of Medicine 2017; 376: 1 047–1 053. DOI 10.1056/NEJMoa1609583

Relaterat material

Stamcellsturismen växer i USA

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News