Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stamceller hittar till lungan hos möss

Publicerad: 19 september 2007, 11:31

Specialiserade stamceller som sprutas in i möss kan kolonisera luftvägarna, enligt en ny studie som presenteras på lungmedicinkongressen ERS. Resultatet väcker hopp om framtida stamcellsbehandling vid lungsjukdomar.


Stamcellsterapi är en tänkbar framtida möjlighet för att reparera lungvävnad vid till exempel kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Hittills har dock forskningen om olika applikationer för stamceller vid lungsjukdom gått trögt. Men med en studie som i går presenterades på den europeiska lungmedicinkongressen ERS i Stockholm tar nu brittiska stamcellsforskare forskningsområdet ett steg framåt.

Tidigare har de brittiska forskarna odlat fram en form av differentierade stamceller som har likheter med de celler som kantar utsidan av luftvägarna, så kallade pneumocyter. I den nu aktuella studien sprutade de in stamcellerna i svansvenen hos möss. Försöket gjordes både med friska möss och möss som blivit injicerade med ett gift som skadar luftvägarna.

Stamcellerna var märkta med fluorescerande nanopartiklar så att de skulle kunna gå att spåra. Mössen avlivades efter 24 timmar till 5 dagar. Då konstaterade forskarna att stamcellerna koloniserat de distala luftvägarna och inte andra organ i kroppen. Stamcellerna verkade stanna kvar längre i luftvägarna hos de friska djuren jämfört med de skadade djuren.

Enligt de brittiska forskarna visar experimentet att det går att få stamceller att kolonisera skadade luftvägar. De menar att försöket visar att stamcellsterapi har en stor potential vid lungsjukdom.

Samtidigt ligger eventuella tillämpningar i människa långt i framtiden. Det återstår att visa om stamcellerna verkligen kan reparera skadad lungvävnad, hur länge de kan överleva samt att de inte gör någon skada.

European Respiratory Society, se abstract längst ned

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News