Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stamceller kan skydda mot avstötning efter transplantation

Publicerad: 9 maj 2008, 15:06

Benmärgstransplantation kan leda till svåra avstötningsreaktioner. Nu visar en studie på bland annat svenska patienter att reaktionen kan stoppas genom behandling med stamceller från bindväv.


Transplantation av blodstamceller kan bota vissa typer av blodcancer. En risk är dock att transplantationen utlöser en så kallad transplantat kontra värdreaktion som innebär att mottagarens immunförsvar stöter bort den nya vävnaden. Normalt kan reaktionen stoppas genom att hämma mottagarens immunförsvar med kortison, men i svåra fall svarar patienterna inte på denna behandling.

Provrörsförsök har tidigare visat att stamceller från bindväv, mesenkymala stamceller, kan ha en hämmande effekt på immunförsvaret. Nu har forskare vid bland annat Karolinska institutet i Huddinge testat infusion med bindvävsstamceller som behandling hos patienter med svåra avstötningsreaktioner.

I en europeisk fas 2-studie ingick 55 patienter, varav 23 svenskar som behandlades på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Samtliga patienter hade livshotande transplantat kontra värd-reaktion i tarmar samt lever, och svarade inte på annan behandling.

Resultaten, som presenteras i dag i tidskriften the Lancet, visar att 71 procent av patienterna förbättrades efter behandlingen. Två år efter blodstamcellstransplantationen var dödligheten signifikant lägre bland de patienter som svarade på behandlingen jämfört med dem som inte svarade.

– Resultaten ser lovande ut, det ger goda förhoppningar om att detta på sikt kan bli en klinisk behandlingsmetod. Detta är ett tillstånd med mycket hög dödlighet, runt 85 procent, och där det hittills inte funnits något självskrivet behandlingsalternativ, säger Katarina Leblanc, professor vid Karolinska institutet i Huddinge och en av forskarna.

– Vi ska nu gå vidare och testa behandlingen i en randomiserad fas 3-studie, samt försöka ta reda på vad som utmärker de patienter som svarar på behandlingen, säger Katarina Leblanc.

The Lancet 2008; 371:1579-1586

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev