Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Stamcellsforskare hoppas på snabba beslut från Obama

Publicerad: 10 november 2008, 11:01

Stamcellsforskare hoppas på snabba beslut från Obama

Foto: Foto: Photos.com

Barack Obama kommer att riva upp George Bushs restriktioner inom stamcellsforskning så snart som möjligt efter tillträdet som president i januari 2009. Det meddelar hans politiska medarbetare.


– Det är mycket som presidenten kan göra genom att använda sin exekutiva auktoritet, utan att vänta på beslut från kongressen. Jag tror att vi kan vänta oss snabba förändringar, sade John D. Podesta till New York Times i går.

John D. Podesta är en av Barack Obamas närmaste politiska medarbetare. Han påpekade för New York Times att George Bush har varit flitig tillämpare av möjligheten att fatta snabba beslut utan kongressens inblandning. Han sade även att Barack Obama nu känner att han har mandat för att lika snabbt riva upp beslut som han anser hämmat utvecklingen under de senaste årens forskning i USA.

George Bush använde sitt första tv-sända tal 2001 till att deklarera att stamcellsforskningen i landet skulle beläggas med stora restriktioner. Forskare och advokater som företrätt patienter har försökt att häva begränsningarna, som fått konsekvenser även i Sverige.

– Det kommer att bli åtta år som vi har varit tvungna att verka i en begränsad miljö. Jag tror att alla inom forskarvärlden hyser stora förhoppningar nu, sade Larry Soler, styrelseledamot i Coalition for the Advancement of Medical Research, en paraplygrupp som representerar över hundra amerikanska organisationer, till tidningen.

Ett annat beslut som Obama förväntas häva inom kort är förbudet mot att donera amerikanska dollar till internationella organisationer som förespråkar aborter.

Finanskris kan hota Barack Obamas sjukvårdsreformer

Läs mer:

Investing in America’s Future – Barack Obala and Joe Biden’s Plan för Science and Innovation

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev