Nyheter
Stamcellsmobilisering minskade inte skador av hjärtinfarkt
Publicerad: 1 mars 2006, 09:58
SVAR DIREKT/HJÄRTSVIKT. Behandling av hjärtinfarktpatienter med en tillväxtfaktor som stimulerar bildningen av stamceller från benmärgen, gjorde ingen större nytta för att minska skadorna på hjärtmuskeln vid en hjärtinfarkt.
Det konstaterar tyska forskare i en studie som publiceras i dagens utgåva av Journal of American Medical Association, Jama.
Det är känt sedan tidigare att det sker en spontan mobilisering av stamceller från benmärgen vid en hjärtinfarkt. Forskning har dessutom visat att varaktigheten i denna mobilisering, och mängden stamceller som mobiliseras, är en viktig faktor för den framtida vänsterkammarfunktionen.
Forskarna bakom den aktuella Jama-studien ville därför testa om det skulle gå att förbättra funktionen av vänster kammare efter en hjärtinfarkt genom att behandla patienterna med en tillväxtfaktor som stimulerar rekryteringen av stamceller.
I den randomiserade studien ingick sammanlagt 114 patienter med en stor hjärtinfarkt. Alla fick sedvanlig behandling med ballongvidgning inom tolv timmar från symtomdebuten. Dessutom fick hälften av patienterna under fem dagar en daglig injektion med en tillväxtfaktor som stimulerar bildningen av granulocyter, en typ av vit blodkropp som är viktig för att mobilisera stamceller från benmärgen. Den andra hälften av patienterna fick injektioner med placebo.
Uppföljningen av patienterna gjordes fyra och sex månader efter hjärtinfarkten. De undersöktes med blodanalyser, magnetkamera och kranskärlsröntgen.
Resultaten var nedslående. Trots att analysen visade att det skett en kraftig ökning av mobiliseringen av stamceller hos den behandlade patientgruppen, så hade det inte gett någon positiv effekt på vänsterkammarfunktionen vid en jämförelse med placebogruppen.
Inte heller var det infarktskadade området mindre hos de behandlade patienterna än i placebogruppen. Även förekomsten av så kallade restenoser, återförträngningar, var jämförbar mellan grupperna.
Studien kommenteras i en medicinsk kommentar i samma utgåva av Jama. Skribenterna konstaterar att detta är den första större randomiserade och placebokontrollerade kliniska studien av stamcellsmobiliserande behandling vid hjärtinfarkt. De efterfrågar fler, stora och noggrant designade studier, för att få veta den verkliga potentialen (eller bristen på potential) i stamcellsterapi för att behandla skador på hjärtmuskeln efter en hjärtinfarkt.