Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ständigt ljus förvirrade dygnsrytmen hos för tidigt födda

Publicerad: 21 augusti 2006, 06:52

För tidigt födda möss som utsätts för konstant ljus fick mycket svårt att hitta sin naturliga tidsrytm, visar en ny amerikansk studie. Enligt forskarna kan samma mekanism gälla för tidigt födda barn.


Att för tidigt födda barn som utsätts för ständigt ljus när de vårdas på sjukhus inte mår bra av detta är väl känt. Därför försöker man inom neonatalvården att dämpa belysningen runt de för tidigt födda och se till att hålla en naturlig dygnsrytm med mörker och ljus.

Bland annat har man noterat att för tidigt födda barn som vårdas i en sådan miljö ökar snabbare i vikt än barn som vårdas på avdelningar med ett konstant ljusflöde.

Nu har forskare vid Vanderbilt University i USA försökt ta reda på vad det är som händer i hjärnan hos för tidigt födda när de utsätts för konstant ljus. Därför undersökte man två grupper av nyfödda möss. En grupp utsattes för konstant ljus under de tre första veckorna av sitt liv, medan den andra fick leva med en cykel med tolv timmars ljus och tolv timmars mörker under samma period.

Mössen som undersöktes hade en konstgjord gen som tillverkar ett fluorescerande protein som fick de hjärnceller som är aktiva i den del av hjärnan som styr dygnsrytmen att synas.

Detta gjorde att forskarna kunde se att mössen som utsattes för den mer normala ljuscykeln snabbt fick en stabil dygnsrytm - något som de andra mössen inte kunde göra. Däremot kom de snabbt in i en dygnsrytm när de fick leva med en normal växling mellan ljus och mörker.

Resultaten publiceras i dagens utgåva av tidskriften Pediatric Research.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News