Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Star Wars-inspirerad bluffartikel publicerad i flera tidskrifter

Publicerad: 3 augusti 2017, 10:23

Fyra av nio tidskrifter hade inga invändningar kring Dr Lucas McGeorges forskning kring midichloriner och Kraften.


Inspirerad av andra bluffar berättar signaturen Neuroskeptic på discovermagazine.com om hur hen först helt sonika kopierade Wikipedias text om mitokondrier, skrev om den och sedan bytte ut orden mitokondrier mot midichloriner. Det senare är enligt George Lucas Star Wars-filmer de små väsen som ger Jedi-riddarna sina krafter och till skillnad från mitokondrier alltså inget som existerar.

Sedan fylldes artikeln med andra mer eller mindre subtila Star Wars-referenser, exempelvis de två sjukdomarna Yodas ataxi och Wookie-disease. Även Kraften nämns vid flera tillfällen och insprängt i artikeln finns även en monolog om Darth Plagueis The Wise, hämtad från en av filmerna. I referenslistan finns artiklar författade av Fett B, Kenobi OW, Skywalker L, Solo H och Bacca C. Den sjunde referensen klargör också klart och tydligt att merparten av artikeln bygger på Wikipedias text om mitokondrier och att artikelförfattaren ber om ursäkt för plagiatet.

Bluffmakaren skickade under namnen Dr Lucas McGeorge and Dr Annette Kin sedan in artikeln till nio tidskrifter som hen beskriver som ”så kallat” vetenskapliga. Fyra av dem accepterade den men då en av dem krävde en avgift på 360 amerikanska dollar publicerades den bara i tre. Några av tidskrifterna accepterade inte artikeln, två av dem ville ha ett omarbetat manus varav en noterade att artikelförfattarna negligerat de viktiga referenserna Lucas et al., 1977, Palpatine et al., 1980, and Calrissian et al., 1983.

Artikeln är nu borttagen från tidskrifterna men finns att läsa här.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News