Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Starka reaktioner om ”tre-personers-IVF”

Publicerad: 12 juni 2012, 10:15

Det är etiskt försvarbart att skapa ett embryo från två kvinnor och en man, tycker ett brittiskt rådgivningsorgan. Andra ser det som ett skräckscenario.


Ämnen i artikeln:

IVF

DNA från tre personer i stället för två. Det ska göra det möjligt att undvika allvarliga ärftliga och mitokondrierelaterade sjukdomar vid konstgjord befruktning, IVF, berättar BBC News.

Tre-personers-IVF  hämtar den huvudsakliga genetiska informationen från en kvinna och en man. Den hamnar sedan i en annan kvinnas donerade ägg, med friska mitokondrier. Barnet beräknas få 0,1 procent av sin DNA från donatorn.

Behandlingen är etiskt försvarbar, tycker det oberoende rådgivningsorganet Nuffield Council. Men inte David King, ordförande för organisationen Humans Genetics Alert. Han kallar behandlingen både onödig och väldigt farlig eftersom den tillåter  skapandet av genetiskt modifierade designade bebisar", när han pratar med BBC News.

Den brittiska myndigheten Human Fertilisation and Embryology Authority kommer att ta upp frågan i september och presentera sitt resultat nästa år.

ANIA OBMINSKA

Ämnen i artikeln:

IVF

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News