söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Starkast förtroende för medicinsk forskning

Publicerad: 20 juni 2006, 09:50

Allmänhetens förtroende för forskare har minskat kraftigt. Men stödet för medicinforskning är starkare än för andra forskningsområden.


På bara ett år har andelen svenskar med mycket eller ganska högt förtroende för forskare sjunkit från 66 till 46 procent. Det visar en opinionsundersökning som föreningen Vetenskap & Allmänhet låtit göra i samarbete med 2005 års SOM-undersökning (Samhälle Opinion Massmedia) vid Göteborgs universitet.

3 000 svenskar har svarat på frågor kring hur de ser på vetenskap. Professorerna Sören Holmberg och Lennart Weibull som leder SOM-undersökningen säger i ett pressmeddelande att det är intressant att nedgången i förtroende sammanfaller med en ökade medieuppmärksamhet kring skandaler och fusk inom både svensk och internationell forskning.

Högutbildade har högre förtroende för forskare än lågutbildade, och 78 procent av de tillfrågade har förtroende för medicinsk forskning. Det är ett starkare stöd än för något annat forskningsområde. Även andra yrkesgrupper har tappat i tilltro, men förtroendet är störst för sjukvården personal, 81 procent.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev