Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Starkast löneutveckling för läkare i Sörmland

Publicerad: 28 Februari 2007, 06:19

Läkarna i Sörmland har haft den starkaste löneutvecklingen i landet under de senaste åren. Fortfarande ligger dock de sörmländska distriktsläkarnas månadslön några hundralappar under genomsnittet för riket.


Läkarförbundets lönestatistik, den så kallade novemberstatistiken, blev klar i förra veckan. Dagens Medicin har gjort en jämförelse mellan uppgifterna för 2006 och för år 2002.

Jämförelsen visar att läkarna i Sörmland har haft den mest gynnsamma löneutvecklingen under de senaste fyra åren. Genomsnittslönerna för alla läkare i Sörmland ökade från 42 279 kronor år 2002 till 48 473 kronor år 2006. Det motsvarar en ökning med nästan 15 procent, se tabell nedan.

Läkarna i Norrbotten, däremot, ökade sina löner med blygsamma 7 procent i genomsnitt under samma period. Å andra sidan är läkarna i Norrbotten de som tjänar näst högst i landet – 50 703 kronor i genomsnitt år 2006.

Allra högst lön har läkarna i Gävleborg. År 2006 hade de en medellön på 51 310 kronor. Överläkarna, distriktsläkarna och specialistläkarna i Landstinget Gävleborg tjänar varje månad flera tusen kronor mer än genomsnittet för respektive yrkesgrupp i riket.

Ingen slående löneutveckling
Ulf Glitterstam, ordförande i Sörmlands läns läkarförening, tycker inte att löneutvecklingen i Landstinget Sörmland har varit särskilt slående de senaste åren.

– Våra verksamhetschefer och  ST  -läkare ligger skapligt till. Men vissa har också börjat på relativt låga nivåer, säger Ulf Glitterstam.

Till exempel visar lönestatistiken att distriktsläkarna i Sörmland i genomsnitt tjänar 55 069 kronor i månaden – nästan 400 kronor lägre än genomsnittet för yrkesgruppen i riket.

Peter Elbe är kirurg på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och tidigare ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf, i Sörmland. Han tycker att löneutvecklingen för yngre läkare i landstinget har varit ganska god under senare år.

– Vi lyckades hyfsat bra i de lokala varven och fick en del av dem som är äldre. Ingångslönerna för  ST  -läkare och de nyblivna specialisterna har ökat på senare år, säger Peter Elbe.

Han blev själv färdig specialistläkare i kirurgi för ungefär ett år sedan och fick då en ingångslön på 47 500 kronor i månaden.

– Jag var ganska nöjd, just då gick det inte att få så mycket högre, säger Peter Elbe.

Läkarförbundets statistik visar att medellönen för specialistläkare i Sörmland ligger på 47 136 kronor – drygt en tusenlapp högre än snittet för specialistläkare i samtliga landsting.

Allmänläkarna tjänar bäst
Dagens Medicin har räknat ut löneutvecklingen bland läkarna inom de 20 största specialiteterna. Verksamhetschefer och andra chefer har räknats bort.

Resultatet visar att barn- och ungdomspsykiatrerna är de läkare som har haft den bästa löneutvecklingen mellan åren 2001 och 2006.

Medellönen för en barn- och ungdomspsykiater var 44 430 kronor år 2001. Fem år senare hade den stigit till 54 070 kronor – en ökning med nästan 22 procent. Det kan jämföras med löneutvecklingen för kirurger, som under samma period var i genomsnitt 14 procent.

Bland de 20 största specialiteterna är allmänmedicinarna de som har högst snittlön. Medellönen för en specialist i allmänmedicin – överläkare, specialister och distriktsläkare inräknade – var 55 534 kronor år 2006.

Specialister i öron-, näs- och halssjukdomar hamnar i botten av 20-listan med en genomsnittslön på 52 430 kronor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev