Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Starkt stöd för aktiv dödshjälp

Publicerad: 1 februari 2008, 10:15

Bara en av tio anser att aktiv dödshjälp bör vara helt förbjudet. Men inget politiskt parti vill ta tag i den känsliga frågan.


Enligt en undersökning av Synovate Temo, som presenteras i tidningen Fokus, anser bara 11 procent av svenskarna att aktiv dödshjälp bör vara helt förbjudet om det rör sig om en obotligt sjuk person med svåra smärtor.

Om det handlar om en person med ett gravt funktionshinder anser 44 procent att det bör vara förbjudet. För en äldre människa som inte är svårt sjuk men som inte vill leva längre, är motsvarande siffra 52 procent.

Men trots att svenska folket är positiva är de politiska partierna passiva, skriver Fokus.

– Inget politiskt parti vill ta i det här, säger Niels Lynöe, professor i medicinsk etik vid Karolinska institutet och sakkunnig i Statens medicinsk-etiska råd.

Frågan är laddad och skär genom partilinjerna. Döden är knappast något man vinner ett val på.
Så sent som i februari förra året krävde regeringen att EU hindrar svenska patienter från att söka dödshjälp i EU på skattebetalarnas bekostnad.

– Svenska politiker är livrädda för döden. De accepterar inte döden, de exporterar den, säger Claes-Göran Westrin, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet, till tidningen.

Han syftar på de uppmärksammade fall då svenskar åkt till så kallade dödkliniker i Schweiz för att få hjälp att avsluta sina liv.

Dagens Medicin har tidigare berättat om en enkätundersökning där 1 200 svenska läkare fick ta ställning till om de skulle kunna tänka sig att förskriva dödliga doser av ett läkemedel till en patient som är döende och lider svårt. Förutsättningen var att patienten själv skulle kunna ta läkemedlet och ha bett om detta.

Drygt var tredje läkare, 34 procent, svarade ja. 39 procent svarade nej. Resten var tveksamma.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev