Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Start för Socialstyrelsens nya riktlinjer vid sjukskrivningar

Publicerad: 1 oktober 2007, 10:21

Socialstyrelsen har i dag, måndag den 1 oktober,  publicerat den vägledning för sjukskrivningar som myndigheten arbetat med i två år. De nya riktlinjerna är tänkta att fungera som ett stöd för den enskilde läkaren och underlätta kontakterna mellan läkare och Försäkringskassan.


Socialstyrelsen menar att det i dag inom vården finns stora brister i hanteringen av sjukskrivningar. Stora skillnader i praxis mellan olika vårdgivare och att sjukskrivningar ibland används som enda åtgärd utan att uppföljningar görs, nämns som problem.

Därför har Socialstyrelsen utarbetat de nya riktlinjerna, till stöd för läkare i sjukskrivningsprocessen vid en rad vanliga sjukdomsdiagnoser.

Socialstyrelsen vill bland annat att sjukskrivningen som instrument ska ses som en aktiv åtgärd att använda på samma sätt som andra behandlingar.

– Vägledningen som vi ger ut i dag är ett stöd för läkaren som ska göra en individuell bedömning i mötet med patienten. Erfarenheten visar att en väl avvägd aktivitet ofta är gynnsamt för tillfrisknandet, säger Bo Lindholm, chef för Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning, i ett pressmeddelande.

Inom landsting och regioner pågår nu arbetet med att förbereda information och utbildningar kring det nya beslutsstödet.

– Detta beslutsstöd kan underlätta och bli ett bra verktyg för läkarna när en bedömning om sjukskrivning är på gång och det blir ett viktigt steg i ansträngningarna att förbättra sjukskrivningsprocessen, säger Håkan Sörman, vd för Sveriges Kommuner och Landsting.

Diagnoserna som finns med i riktlinjerna har valts ut beroende på hur vanliga de är som orsak till sjukskrivning. Riktlinjer för ytterligare ett antal områden kommer att presenteras i december i år, däribland psykiatriska diagnoser och långvarig smärta.

Relaterat material

Ingen sjukskrivning för utmattningssyndrom

Sjukskrivningar underkänns

Chefer kan inte styra läkares sjukskrivningar

Nya riktlinjer kan tvinga läkare att motivera sjukintyg

Nationella riktlinjer för sjukskrivning på gång

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News