måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Startskott för debatt kring ronden

Publicerad: 13 mars 2014, 12:39

Under torsdagen bjöd läkaresällskapets delegation för medicinsk etik in till en workshop om ronden.


Ronden är en etablerad process vid de flesta sjukhus sedan lång tid tillbaka. Nu vill etikdelegationen väcka debatt kring ronden utifrån ett etiskt och juridiskt perspektiv.

– Vardagsetik är ett av våra områden och den här workshopen är ett första tydligt försök till att diskutera ronden utifrån just vardagsetiken, säger Ingemar Engström, ordförande för etikdelegationen, och fortsätter:

– Vi har ingen lösning för hur ronden ska fungera, men det här är startskottet för en vidare diskussion.

Gruppen som är sammankallad består av sjuksköterskor och läkare, som har arbetat mycket med alternativ till den traditionella ronden, eller på andra sätt är engagerade.

Anders Ågård, ledamot i etikdelegationen, menar att det är konstigt att ronden inte diskuterats tidigare, men att en förklaring kan vara att den är så etablerad att den blir svår att ifrågasätta.

Även Valdemar Erling, överläkare, medicinkliniken i Kungälv, håller med och utvecklar.

– Det är sällan som vi diskuterar utifrån etik först, ofta handlar det om effektivisering och därför tycker jag att det här blir intressant, säger han.

Ulrika Sandén, representant i etikdelegationen, pratade bland annat om den traditionella ronden utifrån juridiska aspekter. Hon menade att flerbäddsrum omöjliggör för läkare och annan sjukvårdspersonal att skydda patientens integritet.

Dagens Medicin återkommer med slutsatser från workshopen.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev