Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Startskott för flera förändringar på apoteksmarknaden

Publicerad: 1 juli 2009, 12:00

I dag, den 1 juli, faller apoteksmonopolet och flera viktiga förändringar träder i kraft på den nya apoteksmarknaden. Inte minst går det nu att ansöka om att få starta nya apotek. Apoteket AB mister också flera viktiga funktioner och uppgifter.


Den nya lagstiftningen som reglerar apoteksmarknaden börjar gälla från och med i dag, den 1 juli. Nu kan den som vill starta nya apotek skicka in en ansökan om tillstånd till Läkemedelsverket.

Myndigheten kommer att granska om ansökningarna lever upp till ett det nya regelverket. Bland annat får inte förskrivare, läkemedelstillverkare eller företag som säljer läkemedel samtidigt driva apotek. Man kommer även att kontrollera om farmacevtisk kompetens på apoteken finns beskrivna.

I ett pressmeddelande uppmanar Läkemedelsverket alla intressenter att vara noggranna med sina ansökningar.

– Det finns ingen anledning att stressa med sin ansökan i detta läge. Risken är stor att man glömmer att ta med nödvändiga uppgifter som gör att handläggningsprocessen i stället tar längre tid än väntat, säger Tor Gråberg, chefsinspektör vid Läkemedelsverket.

Dagens startdatum gäller i första hand ansökningar om att starta helt nya apotek. Tillstånd att driva apotek som säljs ut från Apoteket AB kommer Läkemedelsverket att behandla tillsammans med Apotekens Omstrukturering AB i samband med att anbudsprocessen på de aktuella apoteken blir klar.

Samtidigt som den nya lagen om handel med läkemedel i dag träder i kraft tar Apotekens Service AB över flera funktioner som tidigare fanns hos Apoteket AB. Det gäller främst ett antal viktiga register och datasystem, som läkemedelsförteckningen, receptregistret och högkostnadsdatabasen.

Dagens datum markerar också en brytpunkt för den nationella läkemedelsupplysningen, som tidigare skötts av Apoteket AB. Ansvaret tas nu över av Läkemedelsverket. Under en tremånadersperiod kommer myndigheten att anlita personal från Apoteket AB som ska sköta upplysningen via telefon.

Från den 1 oktober är planen att upplysningen ska skötas av Sjukvårdsrådgivningen med Läkemedelsverket som huvuduppdragsgivare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev