Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Startskottet går för Nobelveckan

Publicerad: 3 oktober 2016, 05:50

Snart avslöjas vem eller vilka forskare som tilldelas Nobelpriset i medicin eller fysiologi. Med det går startskottet för årets Nobelvecka.


Medicinpriset är det Nobelpris som har gått till flest kvinnor, tolv av totalt 210 pristagare mellan 1901 och 2015. Om andelen kvinnor kommer bli något större när årets pristagare adderas får vi veta tidigast klockan 11.00, då den eller de utvalda forskarna ska tillkännages. Det sker på Karolinska institutet i Solna.

Förra året gick priset till tre forskare: William Campbell, Satoshi Omura och Youyou Tu. De två förstnämnda fick priset för sina upptäckter rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar. Youyou Tu prisades för sin forskning som resulterat i en ny behandling mot malaria.

Att framhålla och tacka sina kollegor är inte helt ovanligt i sådana här sammanhang. Satoshi Omura valde dock att ära en lite udda typ av "jobbarkompisar".

– Jag har lärt mig så mycket av mikroorganismerna och har varit så beroende av dem att jag mycket hellre skulle ha gett priset till dem, sa han till den japanska tevekanalen NHK.

På Dagens Medicins sajt kan du följa rapporteringen om Nobelpriset i medicin eller fysiologi hela dagen. Vi sänder live från tillkännagivandet.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev