Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Staten behåller Apoteket AB

Publicerad: 24 augusti 2010, 10:48

Allianspartierna är nu överens om att staten bör fortsätta äga Apoteket AB den kommande mandatperioden. Det meddelar socialminister Göran Hägglund (KD).


– Vi vill skapa stabilitet för Apoteket AB och ge klara besked till andra aktörer om vad som kommer att gälla, säger Göran Hägglund till Dagens Apotek.

Det har förekommit diskussioner om Apoteket AB:s framtid mellan de fyra allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Men enligt Göran Hägglund hade partierna lätt att komma överens om hur den närmaste framtiden skulle se ut i fall de vinner valet i höst.

– När vi ser framåt för den kommande mandatperioden har vi bestämt oss för att vi inte kommer att genomföra några förändringar när det gäller statens ägande i Apoteket AB, säger han.

När Dagens Apotek frågade de borgerliga allianspartier om samma sak i våras var bilden mer splittrad. Kristdemokraterna och Folkpartiet ville att staten även i fortsättningen skulle äga Apoteket AB. Moderaterna och Centerpartiet var mer tveksamma och lämnade dörren på glänt för en eventuell försäljning längre fram.

Nu öppnar även Göran Hägglund för en förändring i statens ägande i ett senare läge, när marknaden fungerar bättre och läkemedelsförsörjningen är säkerställd.

– När vi uppnår den situationen finns det ingen anledning för staten att äga Apoteket AB, men vi är inte där än, säger han.

Och före 2014 är det alltså inte aktuellt med några förändringar i ägarstrukturen, betonar Göran Hägglund. Inte heller väntar det några andra större förändringar på apoteksmarknaden om alliansen vinner valet.

– Däremot kommer vi att noga följa utvecklingen för att se om något behöver justeras eller förändras, men då talar vi om mindre justeringar, säger Göran Hägglund.

På det hela taget är socialministern mycket nöjd med resultatet av omregleringen.

– Det här har flutit fantastiskt väl, tycker Göran Hägglund.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev