Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Staten får svårt om EU prövar majoritetsägande av apotek

Publicerad: 19 augusti 2009, 10:45

Staten kommer att äga mer än hälften av apoteken på den nya marknaden, vilket knappast skulle klara en EU-rättslig prövning, anser Lennart Axelsson, förbundsdirektör vid Sveriges farmacevtförbund. Han tycker sig nu ha fått stöd för uppfattningen från högsta ort på Konkurrensverket.


I början av augusti kunde Dagens Apotek berätta om beräkningar från konsultbolaget Samhällsinsikt AB, som visar att Apoteket AB:s andel av den nya marknaden kommer att uppgå till hela 52 procent – om man räknar in sjukhusapoteken som drivs av Apotekets dotterbolag Apoteket Farmaci.

– De beräkningarna är relevanta, men utöver det finns också ett stort problem med det samlade statliga ägandet på den nya marknaden, säger Lennart Axelsson.

Han syftar på att staten behåller ägandet av Apoteket AB, och samtidigt kontrollerar småföretagarlösningen Apoteksgruppen.

– Räknar man ihop detta statliga apoteksägande blir det 51 procent. Och då är ändå inte Apoteket Farmaci, dosverksamheten med mera inräknat, säger Lennart Axelsson.

– Vi har själva låtit expertis med erfarenhet från Bryssel analysera detta. EU-rättsligt skulle alla dessa statliga apotek sannolikt betraktas som en enhet.

Han anser att han vid ett seminarium under Almedalsveckan fick stöd för sin ståndpunkt från Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.

– Vi har kontaktat departementet och uppmärksammat dem på att det behövs ett korrigerande beslut i den här frågan. Det är förvånande att lagrådet inte reagerade på det här när man behandlade apotekspropositionen.

Enligt Lennart Axelsson har den totala bilden av det samlade statliga ägandet och det faktum att Apoteket Farmaci och dosverksamheten finns kvar i Apoteket fått flera riskkapitalbolag att dra öronen åt sig.

– De har bedömt riskerna med denna statliga dominans som för stora för att gå in på marknaden. Men det här är ju också något som kan hämma Apoteket och Apoteket Farmacis utveckling, säger han.

– Om den här ägarbilden består riskerar Apoteket exempelvis att inte kunna öppna apotek utan att någon konkurrent gör en rättssak av det hela.

Konsultbolag: Apoteket Farmaci måste skiljas från Apoteket AB

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev