Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Staten sparar 430 miljoner på sänkta läkemedelspriser

Publicerad: 27 juni 2014, 11:52

Prissänkningar av gamla läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet beräknas ha minskat statens kostnader med över 430 miljoner kronor.


Enligt en överenskommelse mellan Läkemedelsindustriföreningen, Lif, och regeringen har priset sänkts med 7,5 procent på läkemedel som är över 15 år gamla och omfattas av högkostnadsskyddet. Prissänkningarna beräknas ha minskat statens läkemedelskostnader med över 430 miljoner kronor i år, och patienternas kostnader beräknas ha minskat med ungefär 100 miljoner kronor. Det visar en rapport från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

– Samhällets resurser är begränsade och det saknas ekonomiska förutsättningar att ge befolkningen all den sjukvård som i dag är möjlig. För patienternas del är det därför viktigt att läkemedlen är prisvärda och att så många patienter som möjligt kan få tillgång till effektiva läkemedel, säger Sofia Wallström, generaldirektör på TLV, i ett pressmeddelande.

När överenskommelsen mellan regeringen och Lif gjordes så hade regeringen som mål att man skulle spara 400 miljoner kronor. Det målet har alltså uppnåtts med god marginal.

TLV har i uppdrag av regeringen att utveckla prissättning på läkemedel för att uppnå högsta möjliga kostnadseffektivitet, och i samband med uppdraget har de i uppgift att redovisa vad det innebär för både patienternas och läkemedelsförmånernas kostnader.

Läs delrapporten här:

Delrapport om besparingar inom läkemedelsområdet

Relaterat material

Sparmål på väg att uppnås

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev