måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Staten vill lämna Apoteksgruppen

Publicerad: 21 april 2017, 05:28

Mikael Damberg (S), näringsminister.

Regeringen vill göra sig av med det statliga ägandet i Apoteksgruppen Holding.

Ämnen i artikeln:

Apoteksgruppen

Bolaget bildades i samband med avregleringen för att privatisera och sälja ut apotek till småföretagare samt tillhandahålla exempelvis it- och inköpstjänster under startperioden.

I dag fungerar det som ett servicebolag. Enligt regeringen är inte ägandet i Apoteksgruppen Holding effektivt för att förbättra apoteksmarknaden. ”Därför är det naturligt att staten avyttrar sitt ägande i holdingbolaget”, skriver näringsminister Mikael Damberg (S) och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Några planer på att minska ägandet i statliga Apoteket finns inte. Enligt artikelförfattarna ”kan Apoteket driva utvecklingen mot ett större fokus på ansvarstagande, hälsofrämjande och hållbarhet”.

Regeringen kommer dessutom under våren 2018 med en proposition som bygger apoteksmarknadsutredningen som presenterades i början av mars.

Dagens Apotek har pratat med Apoteksgruppens vd Tony Johansson.

Hur kommer ett avyttrande att påverka Apoteksgruppens arbete?

– Det är helt omöjligt att svara på, men i det kortare perspektivet kommer det inte att påverka vårt arbete alls. Vi har lagt en verksamhetsplan för de närmaste tre till fem åren och den gäller, säger Tony Johansson, vd för Apoteksgruppen.

– Försäljningsprocessen gissar jag är en lång process. Först måste riksdagen fatta ett beslut och det vet jag inte om det sker före sommaren. Först därefter kan en försäljningsprocess startas av moderbolaget, som består av en serviceorganisation och ett förvaltningsbolag med en ägarandel på 1 procent i varje bolag.

Staten har varit en bra och supporterande ägare, framhåller han:

– Jag har inte märkt någon skillnad jämfört med tidigare bolag, som jag har arbetat i. Vi har en bra styrelse med ägarrepresentation, som är fokuserad på att utveckla företaget och en god lönsamhet.

– Det går bra för oss, under de senaste veckorna har vi etablerat ett apotek i veckan. Vi jobbar vidare med våra satsningar, som konceptutveckling, att öka kännedomen och kompetensutveckling för apotekens medarbetare för att stärka Apoteksgruppen, säger Tony Johansson.

Har inte entreprenörerna i Apoteksgruppen varit kritiska mot att ha staten som ägare?

– Ett antal medlemmar har ansett att en annan ägare vore lämplig, men i min roll som vd har staten varit en alldeles utmärkt ägare. Valet av styrelse har fungerat bra och den har stöttat mig i mitt arbete. Jag har egentligen inte märkt av att staten är ägare förutom strängare regler vad gäller representation och liknande, vilket inte är av ondo, säger Tony Johansson.

Apoteksgruppen består av drygt 182 apotek från Skåne till Norrbotten. De drivs av cirka 180 lokala egenföretagare med en gemensam serviceorganisation.

TT OCH BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev